fbpx

Symboliek in de kunst B

De cursussen Symboliek A & B zijn afzonderlijk van elkaar (in willekeurige volgorde) te volgen.

 

In deze cursus duiken we in de wereld van de symbolen, personificaties en allegorieën. Er is aandacht voor zowel christelijke, wereldlijke als mythologische symboliek. We bekijken de attributen waaraan u verschillende heiligen kunt herkennen; we struinen langs Bijbelse en apocriefe verhalen; we leren de belangrijkste mythologische figuren kennen en duiken in de ogenschijnlijk oppervlakkige voorstellingen van het ‘dagelijks leven’ die stiekem boordevol boodschappen zitten. Deze cursus beslaat daarmee de gehele kunstgeschiedenis. U krijgt antwoord op vragen als Hoe komt Maria aan haar mythologische metgezel de eenhoorn? Waarom verloor Orpheus zijn Eurydice in de onderwereld? En waarom is een ogenschijnlijk oppervlakkig werk als de Balloon Dog van Jeff Koons, toch een werk vol betekenis? Daarmee krijgt u handvatten voor het bekijken van zowel christelijke, mythologische als wereldlijke kunst.

 

In Symboliek in de Kunst B behandelen we elke les de symboliek van een specifiek onderwerp of thema. We bespreken o.a. Maria & De Heilige Geest, Het Laatste Avondmaal en Laatste Oordeel, we duiken diep in de betekenis van elk voorwerp of figuur van De Ambassadeurs van Holbein en De School van Athene van Raphael; we zien spreekwoorden en moraal in de Gouden Eeuw; en hoe de keizer kunst inzet als propagandamiddel. De laatste lezing is een gastlezing van Yvonne Hilgenkamp over christelijke symboliek in de moderne kunst.

 

Hoe werkt dat online?

U volgt deze cursus online achter uw eigen computer of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig. Docent en afbeeldingen verschijnen dan vanzelf op uw scherm. Als u er niet ‘live’ bij kunt zijn, kunt u de les op een ander moment terugkijken. Inschrijven is daarom nog mogelijk tot na les 2 van de cursus.

 

Gratis proefles

Wilt u weten of deze cursus en het online volgen iets voor u is? U kunt les 1 van deze cursus gratis en vrijblijvend als proefles mee doen. Opgeven voor deze gratis proefles kan direct via deze link.

 

Nieuwe startdata?

Houd mij op de hoogte van nieuwe startdata.

Docent van deze cursus

Hanneke Lenders

Hanneke Lenders

Kunsthistorica Hanneke Lenders is naast leidinggevende van KLU ook een van de docenten. Haar specialisme ligt van huis uit bij de vroegchristelijke kunst en laatmiddeleeuwse gebedenboeken, maar door de jaren heen heeft ze er andere liefdes als Mondriaan en architectuur uit het modernisme bijgekregen. Hanneke verzorgt verschillende cursussen voor starters zoals de cursus Inleiding Kunstgeschiedenis. Zij is dus degene die u wegwijs zal maken in de brede kunstgeschiedenis.

Aanbevolen literatuur

Mocht u zich verder willen verdiepen in het onderwerp van deze cursus, dan raden we u de volgende boeken aan. Dit is geen verplichte literatuur voor de cursus.