fbpx

Inleiding kunstgeschiedenis

N.B. Deze cursus wordt gegeven in het Nederlands.

Deze cursus inleiding kunstgeschiedenis online is een eerste kennismaking met kunstgeschiedenis. Wilt u kunst beter leren begrijpen en waarderen? In korte tijd een overzicht krijgen van de gehele kunstgeschiedenis en de belangrijkste stijlen en periodes leren herkennen? In deze cursus zit het allemaal. We bespreken de kunstgeschiedenis vanaf de Grieken en Romeinen tot aan de moderne kunst. U leert bijvoorbeeld hoe gotische architectuur zich onderscheidt van de romaanse. Wat het verschil is tussen schilderkunst van de renaissance en het impressionisme. Waarom Rembrandt’s Nachtwacht of Van Gogh’s Sterrennacht zo beroemd is. Waarom Michelangelo il divino, ofwel de goddelijke wordt genoemd en waaraan je Vlaamse Primitieven of barok herkent? Als u nét even meer weet over de kunstgeschiedenis, kijkt u al met heel andere ogen naar de bekende kunstwerken en beleeft u meer plezier aan museumbezoek of die ene kerk die u binnenloopt op vakantie.

 

In acht lessen wordt u in chronologische volgorde langs de gehele westerse kunstgeschiedenis geleid. Aan bod komen schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur. Na afloop van deze cursus heeft u de belangrijkste stijlen en periodes leren kennen, een goede basiskennis en overzicht van de kunstgeschiedenis gekregen en bovendien geleerd kunst in haar context van tijd te waarderen. De indeling van de lessen is als volgt:

  1. Klassieke oudheid
  2. Romaans/ vroege middeleeuwen
  3. Gotiek/ late middeleeuwen
  4. Renaissance
  5. Barok & gouden eeuw, classicisme
  6. Neo-classicisme, romantiek & realisme
  7. Impressionisme & expressionisme
  8. Moderne kunst

 

Hoe werkt dat online?

U volgt deze cursus online achter uw eigen computer of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig. Docent en afbeeldingen verschijnen dan vanzelf op uw scherm. Als u er niet ‘live’ bij kunt zijn, kunt u de les op een ander moment terugkijken. Inschrijven is daarom nog mogelijk tot na les 2 van de cursus.

 

Gratis proefles

Wilt u weten of deze cursus en het online volgen iets voor u is? U kunt les 1 van deze cursus geheel gratis en vrijblijvend als proefles meedoen. Opgeven voor deze gratis proefles kan direct via deze link.

Cursusdetails

8x maandagavond, start 23 september
23/09/202419.30 - 21.30 uur
30/09/202419.30 - 21.30 uur
07/10/202419.30 - 21.30 uur
14/10/202419.30 - 21.30 uur
21/10/202419.30 - 21.30 uur
28/10/202419.30 - 21.30 uur
04/11/202419.30 - 21.30 uur
11/11/202419.30 - 21.30 uur
Inschrijving sluit 20 oktober

Nieuwe startdata?

Houd mij op de hoogte van nieuwe startdata.

Reviews over deze cursus

Hanneke is echt een fijne, enthousiaste docent. Ze kan enorm boeiend en helder vertellen, met makkelijke woorden als het kan en moeilijke woorden als het moet. Haar verhaal is altijd duidelijk en gestructureerd, ik schrijf me zo weer in voor haar volgende cursus.
Over Inleiding kunstgeschiedenis
Een aanrader deze cursus! Vlot en boeiend verteld. De samenvatting en handout is erg nuttig. Ik heb nu een rode draad.
Over Inleiding kunstgeschiedenis
Ik heb al eerder cursussen kunstgeschiedenis gedaan ergens anders, maar deze cursus steekt er echt wel boven uit. Ik keek er elke week naar uit. Het is super begrijpelijk gegeven door Hanneke en vooral houdt het je vast in het moment. Alles was zeer interessant. Fijne lesstof/begrijpelijk door zeer enthousiaste manier van lesgeven. SUPER.
Over Inleiding kunstgeschiedenis
‘Heb van deze cursus genoten. Hanneke kan heel boeiend vertellen, veel stof in relatief korte tijd, maar door haar enthousiasme en gedegen vakkennis beklijft het. Iedere week keek ik weer uit naar het volgende college. Ik heb een goed overzicht gekregen, wat het lezen van diverse boeken over kunstgeschiedenis gemakkelijker maakt. Fijne colleges, steeds goed opgebouwd.'
Over Inleiding kunstgeschiedenis

Docent van deze cursus

Hanneke Lenders

Hanneke Lenders

Kunsthistorica Hanneke Lenders is naast leidinggevende van KLU ook een van de docenten. Haar specialisme ligt van huis uit bij de vroegchristelijke kunst en laatmiddeleeuwse gebedenboeken, maar door de jaren heen heeft ze er andere liefdes als Mondriaan en architectuur uit het modernisme bijgekregen. Hanneke verzorgt verschillende cursussen voor starters zoals de cursus Inleiding Kunstgeschiedenis. Zij is dus degene die u wegwijs zal maken in de brede kunstgeschiedenis.

Aanbevolen literatuur

Mocht u zich verder willen verdiepen in het onderwerp van deze cursus, dan raden we u de volgende boeken aan. Dit is geen verplichte literatuur voor de cursus.