fbpx

Blogs

Architectuurgeschiedenis op een eurobiljet

De eurobiljetten kent u waarschijnlijk wel, met name de kleinste biljetten zult u vaak in uw handen hebben gehad. Maar heeft u ze wel al eens goed bestudeerd? Op de biljetten kunt u namelijk de belangrijkste bouwstijlen uit de Europese architectuurgeschiedenis herkennen. Elk biljet laat van klein naar groot, van oud naar modern, gefantaseerde architectuur zien die past bij een periode. Hieronder zetten we ze voor u uiteen.

Lees verder

Symboliek: ter lering en vermaak

Kijkt u weleens naar een schilderij en denkt u: mooi geschilderd, maar wat stelt de voorstelling eigenlijk voor? Dat vakgebied noemen we symboliek in de kunst of Iconografie. Zijn er symbolen, thema’ s of verhalen te herkennen of moet er een verborgen en diepere betekenis worden ontrafeld? Vaak is dit nog niet zo simpel als het lijkt, omdat er verschillende interpretaties van de beeldtaal mogelijk zijn.

Lees verder

Het surrealisme is dood, leve het surrealisme

André Breton vertelt hoe hij ooit in half bewuste toestand vlak voor dat hij in slaap viel getroffen werd door een zin die zomaar in zijn gedachten opdook. “Een man in tweeën gesneden door een venster.” Het zinnetje intrigeert hem, en op het moment dat Breton besluit de zin in een gedicht te verwerken, duiken nieuwe woorden en zinnen op.

Lees verder

Leda en de zwaan

Al sinds de klassieke oudheid symboliseert de zwaan schoonheid, elegantie en perfectie in de kunsten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in de Griekse mythe van Leda en de zwaan erg populair werd in de kunst. De mythe vertelt over de verliefde Zeus die er maar niet in slaagde om de getrouwde Leda te verleiden. Hij besloot haar te veranderen in een zwaan.

Lees verder

 

Renaissance, barok en impressionisme: een reis door de kunstgeschiedenis.

De Renaissance, Barok en Impressionisme zijn drie van de bekendste kunststromingen uit de kunstgeschiedenis. Elke stroming heeft zijn eigen kenmerken en invloeden, maar ze hebben ook een aantal gemeenschappelijke elementen die hen met elkaar verbinden.

Lees verder

Rembrandt en Caravaggio

Dat kunstenaars elkaar beïnvloeden is van alle eeuwen. De Romeinen kopieerden al de kunst van de Grieken, waarbij sprake was van zowel imitatie als assimilatie van beeldmotieven. Datzelfde geldt eigenlijk ook voor Rembrandt en Caravaggio, maar moeten de overeenkomsten tussen beide schilders als imitatie of inspiratie opgevat worden?

Lees verder

Vijf bijzondere Nederlandse bruggen

Bruggen worden niet snel geassocieerd met architectuur, en toch is het wel degelijk een belangrijke discipline in de bouw- en ontwerpwereld. Het zijn niet alleen technische hoogstandjes die bestand moeten zijn tegen allerlei soorten belasting of weersomstandigheden. Het zijn vaak ook mooie ontwerpen, een lust voor het oog. Wij geven u een overzicht van vijf bijzondere Nederlandse bruggen.

Lees verder

Het vrouwelijk ideaal in de Nazi-propaganda

Gedurende het naziregime (1933-1945) in Duitsland, onder leiding van Adolf Hitler, speelde propaganda een belangrijke rol in het verspreiden van de ideologie. Hitler formuleerde zijn gedachten over de plaats van de vrouw in de fascistische samenleving. Zij vervulde namelijk een speciale rol binnen de ideologie en propaganda. Hoe zag dit vrouwelijk ideaalbeeld in de Nazi-propaganda eruit?

Lees verder

Dante’s Inferno en Dan Brown’s Inferno vergeleken

Opschieten, vooruit, de achtervolgers zitten ons op de hielen. In de achtervolgingsscènes krijgt Dan Brown’s thriller Inferno vaart. Dante Alighieri’s Inferno (letterlijk: Hel) is het eerste van de drie delen van de 14e eeuwse Divina Commedia, een speurtocht naar God die uiteindelijk goed afloopt, in tegenstelling tot de roman van de Amerikaanse bestsellerauteur.

Lees verder