fbpx

Nederlandse Kunstgeschiedenis

Deze cursus Nederlandse kunstgeschiedenis biedt een mooi overzicht van al wat Nederland te bieden heeft aan beeldende kunst, architectuur en design. In acht lessen behandelt docente Yvonne Hilgenkamp tien eeuwen Nederlandse kunst-en architectuurgeschiedenis. Grote namen van Nederlandse kunstenaars passeren de revue (denk aan Van Gogh, Rembrandt, Toorop, Mondriaan), maar is er ook plaats voor verrassingen en ontdekkingen. Tien eeuwen Nederlandse kunstgeschiedenis, dat is duizend jaar kleur en traditie, vernieuwing en lef. Van verf en canvas, brons en marmer, glas en steen. Eeuwen van portretten, landschappen, Dutch design, ijspret, interieurs, zeegezichten en dat typisch Hollandse licht. Naast de beeldende kunst wordt uitgebreid aandacht besteed aan de Nederlandse architectuur. Middeleeuwse kathedralen, zeventiende-eeuwse grachtenpanden, arbeiderspaleizen van de Amsterdamse School en hedendaagse ‘starchitects’: van de Sint Servaas en het Paleis op de Dam tot de Beurs van Berlage en de Rotterdamse Markthal. De lessen zijn als volgt ingedeeld:

  1. De Romeinen, Romaans, Gotiek
  2. Vroege Hollandse schilders 15e en 16e eeuw, Jheronimus Bosch, Hollandse Renaissance en Maniërisme
  3. Gouden Eeuw (17e eeuw). Grote meesters als Rembrandt en Vermeer, en genres als landschappen, portretten, stillevens, burgerlijke interieurtjes etc.
  4. Hollands Classicisme, Buitenhuizen, Rococo, Verlichting en Romantiek
  5. Neostijlen, Impressionisme (Haagse School en Amsterdamse Impressionisten), Art Nouveau, Rationalisme
  6. Postimpressionisme (o.a. Toorop en Van Gogh) en Expressionisme (o.m. Van Dongen, Sluijters en De Ploeg), De Amsterdamse School, De Stijl
  7. Modernisme, Wederopbouw, Bossche School, Magisch Realisme, CoBrA, Nul-beweging en Conceptuele kunst
  8. Postmodernisme, Realisme / figuratieve schilderkunst, Hedendaagse kunst en architectuur

Hoe werkt dat online?

U volgt deze cursus online achter uw eigen computer of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig. Docent en afbeeldingen verschijnen dan vanzelf op uw scherm. Als u er niet ‘live’ bij kunt zijn, kunt u de les op een ander moment terugkijken. Inschrijven is daarom nog mogelijk tot na les 2 van de cursus.

 

Gratis proefles

Wilt u weten of deze cursus en het online volgen iets voor u is? U kunt les 1 van deze cursus gratis en vrijblijvend als proefles mee doen. Opgeven voor deze gratis proefles kan direct via deze link.

Nieuwe startdata?

Houd mij op de hoogte van nieuwe startdata.

Reviews over deze cursus

Ik vond de cursus van Yvonne echt fantastisch. Het blijft wonderbaarlijk zoals zij alles met enthousiasme kan overbrengen. Ze kreeg me zelfs enthousiast voor moderne architectuur waarvan ik dacht dat die mijn voorkeur niet had. En het is helemaal fijn dat ik de cursus gewoon thuis kan volgen. Ik ga zeker nog meer cursussen van Yvonne volgen.
Over Art USA: Amerikaanse kunst

Docent van deze cursus

Yvonne Hilgenkamp

Yvonne Hilgenkamp is kunsthistorica én architectuurhistorica, en heeft al jarenlange ervaring in het presenteren van de rijke geschiedenis van de westerse architectuur, stedenbouw en kunst. Ze maakt op heldere wijze de kunstgeschiedenis voor een divers publiek toegankelijk. Haar interesse is breed en gaat van de Romeinen tot Rembrandt, van De Pijp tot Parijs en van Art Déco tot Dubai’s wolkenkrabbers. Over al deze onderwerpen vertelt ze graag en enthousiast!

Aanbevolen literatuur

Mocht u zich verder willen verdiepen in het onderwerp van deze cursus, dan raden we u de volgende boeken aan. Dit is geen verplichte literatuur voor de cursus.

nl_NLDutch