fbpx

6-daagse reis Berlijn & Bauhaus

We gaan op reis naar Berlijn en Dessau! We zullen met de trein van en naar Berlijn reizen. Kunst- en architectuurhistorici Hanneke Lenders en Yvonne Hilgenkamp zullen u vervolgens wegwijs maken in de kunst, cultuur en architectuur van deze veel bewogen stad en onder andere een dagtrip naar Dessau maken om ondergedompeld te worden in Bauhaus!

 

Berlijn is groots en alternatief, op een pure en rauwe manier die de stad onvergelijkbaar maakt met enig andere. Achter iedere hoek van de straat schuilt een indrukwekkende geschiedenis, terwijl de stad tegelijkertijd – sinds de Wende – in razendsnel tempo wordt vernieuwd. De architectuur in Berlijn wordt gekenmerkt door een verwarrende, maar spannende mengelmoes van statige oude gebouwen, afgebladderde appartementenblokken, DDR-architectuur, alsmede bijzondere hedendaagse projecten van architecten als Koolhaas, Foster, Nouvel en Libeskind.

 

Op het programma staan natuurlijk wandelingen langs de typisch Berlijnse Reichstag (waarvan we de koepel zullen bezoeken met een borrel aldaar), Brandenburger Tor, de Unter den Linden, Hackesche Höfe, Kurfürstendamm (waar we slapen) met de Gedächtniskirche en de Eastside Gallery. We besteden ruim aandacht aan de DDR-architectuur (en inspiratiebronnen als Le Corbusier, Mies van der Rohe en Gropius) met de Fernsehturm, Karl Marx-Allee en Alexanderplatz en de typisch Oost Berlijnse Plattenbau, maar ook aan de meer hedendaagse nieuwbouwprojecten waaronder het omstreden Humboldt Forum op de plaats van het voormalige Stadtschloss, het latere Palast der Republik en de Nederlandse Ambassade van Koolhaas.

 

Berlijn bruist als het om kunst en cultuur gaat: overweldigende collecties in vele musea en hippe hedendaagse galeries. Tijdens deze reis bezoekt u met Hanneke de Gemäldegalerie met topstukken van Europese grootmeesters als Van Eyck, Dürer, Botticelli, Titiaan en Caravaggio. Met Yvonne gaat u naar het Neues Museum op het Museum Insel. We bekijken er zowel de indrukwekkende collectie – Nefertiti ! – als het prachtige gebouw; een van oorsprong Neoklassieke schepping die zwaar beschadigd uit de Tweede Wereldoorlog zou komen en na de Wende op prachtige wijze is gerestaureerd door David Chipperfield. Tevens brengen we een bezoek aan twee bijzondere privécollecties, waaronder de Sammlung Boros; hedendaagse kunst ondergebracht in een massieve bovengrondse bunker uit de Tweede Wereldoorlog.

 

Tussendoor maken we ook nog een uitstap per touringcar naar Dessau om het Bauhaus te bezoeken. Industriële esthetica op haar best! In 1919 werd de inmiddels iconisch geworden school voor kunstenaars, architecten en ontwerpers opgericht te Weimar, waarna ze in 1926 hun intrek namen in het nieuwe modernistische Bauhaus-complex te Dessau. We bezoeken de Bauhaus-academie ontworpen door directeur-architect Gropius, het Bauhaus-restaurant Kornhaus voor een lunch en de Meisterhäuser ontworpen voor docenten als Kandinsky, Klee en Moholy-Nagy.

 

Docenten: Hanneke Lenders en Yvonne Hilgenkamp
Reisdata: Zondag 14 april t/m vrijdag 19 april 2024
Tijden: Trein vertrekt op Zondag vanaf Amsterdam om 07.59. Opstappen kan ook in Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer en Hengelo. Op vrijdag komt de trein aan in Amsterdam om 20.00 uur.

Reissom
: €1245,- p.p. wanneer u inschrijft vóór 15 januari 2024.
€1295,- p.p. wanneer u daarna inschrijft.
Toeslag eenpersoonskamer €295,- p.p.

N.B. Er wordt veel gelopen tijdens deze reis, deelnemers dienen daar rekening mee te houden. Er is op deze reis plek voor minimaal 20 en maximaal 34 deelnemers. De reis wordt in samenwerking met Labrys Reizen georganiseerd en zal worden geleid door twee kunsthistorici Hanneke Lenders en Yvonne Hilgenkamp.

 

De reissom is inclusief:

 • Treinreis Amsterdam – Berlijn v.v.
 • vijf hotelovernachtingen in Berlijn, inclusief ontbijt, in een centraal gelegen hotel.
 • alle entrees van de bezienswaardigheden, musea, galeries etc. conform het programma
 • Dagexcursie per touringcar naar Dessau
 • OV-kaart voor Berlijn voor 6 dagen (zones A en B)
 • deskundige reisleiding door kunsthistorici Hanneke Lenders en Yvonne Hilgenkamp
 • gebruik van fluistersets (audiosysteem) gedurende het verblijf
 • toeristenbelasting Berlijn
 • Gezamenlijk diner op eerste avond
 • Gezamenlijke borrel met hapjes op de Reichstag
 • Gezamenlijke lunch in Kornhaus Dessau

De reissom is exclusief:

 • overige lunches, diners, drankjes en evt. verzekeringen
 • administratiekosten Labrys € 27,50 per boeking
 • verplichte bijdage Calamiteitenfonds à € 2,50 per boeking/factuur
 • verplichte bijdrage SGR-Garantiefonds à €5,- per deelnemer

Nieuwe startdata?

Houd mij op de hoogte van nieuwe startdata.

Docent van deze cursus

Hanneke Lenders

Hanneke Lenders

Kunsthistorica Hanneke Lenders is naast leidinggevende van KLU ook een van de docenten. Haar specialisme ligt van huis uit bij de vroegchristelijke kunst en laatmiddeleeuwse gebedenboeken, maar door de jaren heen heeft ze er andere liefdes als Mondriaan en architectuur uit het modernisme bijgekregen. Hanneke verzorgt verschillende cursussen voor starters zoals de cursus Inleiding Kunstgeschiedenis. Zij is dus degene die u wegwijs zal maken in de brede kunstgeschiedenis.