fbpx

De Bentvueghels in Rome

Dit voorjaar toont het Centraal Museum in Utrecht de tentoonstelling De Bentvueghels. Een berucht kunstgenootschap in Rome. Deze vertelt het bijzondere verhaal van een groep kunstenaars uit de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden, die zich omstreeks 1620 in Rome verenigden in de kunstenaarsgroep De Bentvueghels. Er werd gefeest en gedronken door de landgenoten, maar de bindende factor was het kunstenaarsvak en hun liefde voor Rome. Er waren schilders, graveurs, beeldhouwers, maar ook dichters bij aangesloten. Om lid te kunnen worden van de Bentvueghels moest men een inwijdingsritueel ondergaan. Hierbij vormden de leden een ‘tableau vivant’, waarbij een van de leden de rol van wijngod Bacchus op zich nam. Het ritueel werd afgesloten in de Santa Costanza buiten de stad. Ze werden zo berucht om hun drinkgelagen dat ze door de paus werden verboden. Barry Heinrichs vertelt u in een lezing alles over hun interesse en verblijf in Rome, hun vreemde rituelen, de band met de wijngod Bacchus en de bijzondere kunst die er uit voort kwam.

 

Hoe werkt dat online?

U volgt deze lezing online achter uw eigen computer of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig. Docent en afbeeldingen verschijnen dan vanzelf op uw scherm. Als u er niet ‘live’ bij kunt zijn, kunt u de lezing op een ander moment terugkijken. Inschrijven is daarom nog mogelijk na afloop van de lezing.

Cursusdetails

1x zondagochtend 19 maart
26/03/202310.30 - 12.30 uur
Inschrijving sluit 2 april

Nieuwe startdata?

Houd mij op de hoogte van nieuwe startdata.

Docent van deze cursus

Barry Heinrichs

Barry Heinrichs

Barry Heinrichs is kunsthistoricus. Gedreven door nieuwsgierigheid naar wat kunstenaars beweegt, naar het onbekende en het afwijkende in de kunst, heeft Barry Heinrichs zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een allround kunsthistoricus die lezingen en cursussen geeft, rondleidingen organiseert en kunstreizen begeleidt die over alle onderwerpen binnen het vakgebied van de kunstgeschiedenis gaan – oud, modern en hedendaags – en dan vooral de verbinding daartussen.