fbpx

Symboliek in de kunst A

N.B. Deze cursus wordt gegeven in het Nederlands.

De cursussen Symboliek A, B en C zijn afzonderlijk van elkaar (in willekeurige volgorde) te volgen.

 

In deze cursus symboliek in de kunst leert u alles over de betekenis van symbolen en verschillende objecten en figuren binnen de kunstgeschiedenis. Dat de man met lange baard en lendendoekje aan het kruis Jezus Christus voorstelt, weten de meeste mensen wel. Iets minder bekend is de zalfpot, waaraan Maria Magdalena te herkennen is. En zien we een adelaar, gaat het dan om de Griekse god Zeus, de evangelist Johannes of een verheerlijking van een Romeinse keizer? Zijn de sinaasappelen in het Arnolfini Echtpaar een teken van vruchtbaarheid of van rijkdom? En is het Melkmeisje van Vermeer een onschuldig stilleven van een mens of een zinnebeeld van liefde en erotiek? In deze cursus komt het allemaal voorbij. U leert de belangrijkste symbolen, personificaties, allegorieën en zinnebeelden herkennen. Daarmee krijgt u handvatten voor het bekijken van zowel christelijke, mythologische als wereldlijke kunst.

 

In Symboliek in de Kunst A duiken we elke les in de symboliek van een specifiek onderwerp of thema. We bespreken o.a. de Annunciatie, Geboorte- en Kruisigingsscenes, maar ook het herkennen van personificaties en allegorieën; we zoomen diep in op elk voorwerp van het Arnolfiniportret en we zien liefdessymboliek in de Gouden Eeuw. De cursus Symboliek in de kunst B behandelt weer zes nieuwe thema’s. De cursussen zijn dus zelfstandig en in willekeurige volgorde te volgen.

 

Hoe werkt dat online?

U volgt deze cursus online achter uw eigen computer of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig. Docent en afbeeldingen verschijnen dan vanzelf op uw scherm. Als u er niet ‘live’ bij kunt zijn, kunt u de les terugkijken op een ander moment. Inschrijven is daarom nog mogelijk na de start van de cursus.

 

Gratis proefles

Wilt u weten of deze cursus en het online volgen iets voor u is? U kunt les 1 van deze cursus gratis en vrijblijvend als proefles mee doen. Opgeven voor deze gratis proefles kan direct via deze link.

Cursusdetails

6x woensdagavond, start 2 oktober
02/10/202419.30 - 21.30 uur
09/10/202419.30 - 21.30 uur
16/10/202419.30 - 21.30 uur
23/10/202419.30 - 21.30 uur
30/10/202419.30 - 21.30 uur
06/11/202419.30 - 21.30 uur
Inschrijving sluit 20 oktober

Nieuwe startdata?

Houd mij op de hoogte van nieuwe startdata.

Reviews over deze cursus

Volgde de cursussen Symboliek en Inleiding Kunstgeschiedenis. Beide behoren tot de top van de cursussen kunstgeschiedenis die ik de afgelopen jaren van verschillende aanbieders volgde. Een geweldige docent. Buitengewoon plezierige verteltrant. Ik maak vooral gebruik van de “terugkijk-modus” en gebruik dan ook graag de samenvatting erbij. Zie uit naar vervolgcursussen.
Over Symboliek in de kunst A
Hanneke is echt een fijne, enthousiaste docent. Ze kan enorm boeiend en helder vertellen, met makkelijke woorden als het kan en moeilijke woorden als het moet. Haar verhaal is altijd duidelijk en gestructureerd, ik schrijf me zo weer in voor haar volgende cursus.
Over Inleiding kunstgeschiedenis

Docent van deze cursus

Hanneke Lenders

Hanneke Lenders

Kunsthistorica Hanneke Lenders is naast leidinggevende van KLU ook een van de docenten. Haar specialisme ligt van huis uit bij de vroegchristelijke kunst en laatmiddeleeuwse gebedenboeken, maar door de jaren heen heeft ze er andere liefdes als Mondriaan en architectuur uit het modernisme bijgekregen. Hanneke verzorgt verschillende cursussen voor starters zoals de cursus Inleiding Kunstgeschiedenis. Zij is dus degene die u wegwijs zal maken in de brede kunstgeschiedenis.

Aanbevolen literatuur

Mocht u zich verder willen verdiepen in het onderwerp van deze cursus, dan raden we u de volgende boeken aan. Dit is geen verplichte literatuur voor de cursus.