fbpx

Vroegchristelijke kunst

N.B. Deze cursus wordt gegeven in het Nederlands.
 
In deze cursus Vroegchristelijke kunst online besteden we aandacht aan de wat onbekende eerste eeuwen van onze jaartelling. Ze hebben namelijk te kampen met een duister imago. In deze cursus besteden we juist aandacht aan deze periode en zullen we zien dat niets minder waar is. We bespreken de eerste vroegchristelijke afbeeldingen. Die werden veelal in de vorm van symbolen, in een soort ‘geheimtaal’ gemaakt en waren nog sterk beïnvloed door bijvoorbeeld de Romeinse cultuur, het heidendom en andere religies zoals het mithraïsme. Onder groeiende invloed van de Kerk en door het ontstaan van legendes, ontwikkelden de voorstellingen zich tot het zeer uitgebreide, expliciete en verhalende repertoire dat we nu kennen. In vier lessen volgen we de ontwikkeling van de voorstellingen uit het vroege christendom en de catacomben, via de oogverblindende Byzantijnse kunst tot in de vroege middeleeuwen.

 

Hoe werkt dat online?

U volgt deze cursus online achter uw eigen computer of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig. Docent en afbeeldingen verschijnen dan vanzelf op uw scherm. Als u er niet ‘live’ bij kunt zijn, kunt u de les op een ander moment terugkijken. Inschrijven is daarom nog mogelijk tot na les 2 van de cursus.

 

Gratis proefles

Wilt u weten of deze cursus en het online volgen iets voor u is? U kunt les 1 van deze cursus gratis en vrijblijvend als proefles mee doen. Opgeven voor deze gratis proefles kan direct via deze link.

Nieuwe startdata?

Houd mij op de hoogte van nieuwe startdata.

Reviews over deze cursus

Een geweldige cursus vond ik het. Hanneke ziet altijd kans om me enthousiast te maken door haar beeldende manier van vertellen. Zoals ze bijvoorbeeld ook de ontwikkeling laat zien van de voorstellingen in de loop van de eeuwen, in samenhang met maatschappelijke en religieuze ontwikkelingen. Het blijft allemaal vanzelf in je hoofd hangen zo.
Over Vroegchristelijke kunst

Aanbevolen literatuur

Mocht u zich verder willen verdiepen in het onderwerp van deze cursus, dan raden we u de volgende boeken aan. Dit is geen verplichte literatuur voor de cursus.