fbpx

Symboliek in de kunst C

De cursussen Symboliek A, B & C zijn afzonderlijk van elkaar (in willekeurige volgorde) te volgen.
 
N.B. Deze cursus wordt gegeven in het Nederlands.
 

In deze cursus duiken we weer in de wereld van de symbolen, personificaties en allegorieën. Er is aandacht voor zowel christelijke, wereldlijke als mythologische symboliek. We bekijken de attributen waaraan u verschillende heiligen kunt herkennen; we struinen langs Bijbelse en apocriefe verhalen; we leren de belangrijkste mythologische figuren kennen en duiken in de ogenschijnlijk oppervlakkige voorstellingen van het ‘dagelijks leven’ die stiekem boordevol boodschappen zitten. Deze cursus beslaat daarmee de gehele kunstgeschiedenis. U krijgt antwoord op vragen als Welke verschijningen kent Maria Magdalena? Waaraan herkent u Hercules? Wat is de symbolische betekenis van verschillende bloemen en planten en hoe herken je welke engel?

 

In deze cursus Symboliek in de Kunst C behandelen we elke les de symboliek van een specifiek onderwerp of thema. We bespreken o.a. de zeer veelzijdige verschijning van Maria Magdalena in de kunst; belangrijke mythologische figuren zoals Hercules en Apollo; de symboliek van verschillende dieren, bloemen en planten; de verschillende verschijningen van engelen en grote schilderprogramma’s boordevol symboliek.

 

Hoe werkt dat online?

U volgt deze cursus online achter uw eigen computer of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig. Docent en afbeeldingen verschijnen dan vanzelf op uw scherm. Als u er niet ‘live’ bij kunt zijn, kunt u de les terugkijken op een ander moment. Inschrijven is daarom nog mogelijk na de start van de cursus.

 

Gratis proefles

Wilt u weten of deze cursus en het online volgen iets voor u is? U kunt les 1 van deze cursus gratis en vrijblijvend als proefles mee doen. Opgeven voor deze gratis proefles kan direct via deze link.

Cursusdetails

6x donderdagavond, start 31 oktober
31/10/202419.30 - 21.30
07/11/202419.30 - 21.30
14/11/202419.30 - 21.30
21/11/202419.30 - 21.30
28/11/202419.30 - 21.30
05/12/202419.30 - 21.30
Inschrijving sluit 17 november

Nieuwe startdata?

Houd mij op de hoogte van nieuwe startdata.

Reviews over deze cursus

Ik heb genoten van deze cursus. Vond het heel interessant en Hanneke geeft duidelijke gestructureerde colleges. Wat mij vooral aansprak aan de twee symboliek-cursussen is dat vrij complexe materie toch begrijpelijk, leuker, toegankelijk wordt gemaakt zonder het niveau te verlagen. Dus ik ben zeer te spreken over de cursus, ook vooral omdat ze online zijn en nog eens een keer rustig voor een tweede of derde keer bekeken kunnen worden.
Over Symboliek in de kunst B
Volgde de cursussen Symboliek en Inleiding Kunstgeschiedenis. Beide behoren tot de top van de cursussen kunstgeschiedenis die ik de afgelopen jaren van verschillende aanbieders volgde. Een geweldige docent. Buitengewoon plezierige verteltrant. Ik maak vooral gebruik van de “terugkijk-modus” en gebruik dan ook graag de samenvatting erbij. Zie uit naar vervolgcursussen.
Over Symboliek in de kunst A

Docent van deze cursus

Hanneke Lenders

Hanneke Lenders

Kunsthistorica Hanneke Lenders is naast leidinggevende van KLU ook een van de docenten. Haar specialisme ligt van huis uit bij de vroegchristelijke kunst en laatmiddeleeuwse gebedenboeken, maar door de jaren heen heeft ze er andere liefdes als Mondriaan en architectuur uit het modernisme bijgekregen. Hanneke verzorgt verschillende cursussen voor starters zoals de cursus Inleiding Kunstgeschiedenis. Zij is dus degene die u wegwijs zal maken in de brede kunstgeschiedenis.

Aanbevolen literatuur

Mocht u zich verder willen verdiepen in het onderwerp van deze cursus, dan raden we u de volgende boeken aan. Dit is geen verplichte literatuur voor de cursus.