fbpx

De pure schoonheid van Scandinavië

N.B. Deze cursus wordt gegeven in het Nederlands.
 
In deze cursus Pure schoonheid van Scandinavië vertelt Yvonne Hilgenkamp u alles over de schoonheid en bijzonderheden van de architectuur, kunst en design uit het hoge Noorden. Machtige fjorden, stomende geisers, het Noorderlicht: de natuur van de Scandinavische landen is groots en overweldigend mooi. Die natuur inspireerde vele kunstenaars, architecten en designers waaronder Edvard Munch en Alvar Aalto. Maar het is niet alleen de natuur die Scandinavië aantrekkelijk maakt. Scandinavië is hip & happening. In 2016 werd de Deense architect Bjarke Ingels (BIG) door Time Magazine uitgeroepen tot één van de meest invloedrijke personen van het jaar.

De nadruk zal liggen op de negentiende en twintigste eeuw en de hedendaagse tijd. We gaan via middeleeuwse staafkerken, Noorse landschapsschilderkunst, de impressionistische Skagen-schilders, Symbolisme van Akseli gallen-Kalela naar het organische functionalisme van de beroemde Finse architect Alvar Aalto, de opkomst van Danish Design en natuurlijk de eenvoudige, goed ontworpen, Scandinavische producten die bij uitstek bij de wederopbouw horen: lampen, stoffen, stoelen andere ontwerpen van Marimekko, Henningsen, Eero Saarinen, en Arne Jacobs (Egg Chair). Op het gebied van de beeldende kunst bespreken we Per Kirkeby, Olafur Eliasson en het duo Elmgreen & Dragset. De collegereeks eindigt met de verrassende, bijna speelse architectuur van Bjarke Ingels, alsmede dat van Scandinavische hedendaagse bureaus als Snøhetta en Reiulf Ramstad Arkitekter.

De pure schoonheid van Scandinavië: tijdloos, elegant en meesterlijk in materiaalgebruik; tegelijkertijd brutaal, fantasievol en progressief. Hoog tijd om op culturele ontdekking te gaan in het Hoge Noorden!

 

Hoe werkt dat online?

U volgt deze cursus online achter uw eigen computer of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig. Docent en afbeeldingen verschijnen dan vanzelf op uw scherm. Als u er niet ‘live’ bij kunt zijn, kunt u de les op een ander moment terugkijken. Inschrijven is daarom nog mogelijk tot na les 2 van de cursus.

 

Gratis proefles

Wilt u weten of deze cursus en het online volgen iets voor u is? U kunt les 1 van deze cursus gratis en vrijblijvend als proefles mee doen. Opgeven voor deze gratis proefles kan direct via deze link.

Nieuwe startdata?

Houd mij op de hoogte van nieuwe startdata.

Reviews over deze cursus

Ik ben erg enthousiast! Yvonne bedankt voor de blije en enthousiaste manier van presenteren. De cursus was erg informatief, veelzijdig en alle aspecten, zoals oude kunst, moderne kunst, architectuur, beeldende kunst en design kwamen in een mooie mix aan bod. De cursus heeft onze zin in Scandinavië nog meer vergroot en de kunst gaat daar een significant onderdeel van uitmaken.
Over De pure schoonheid van Scandinavië
Ik vond de cursus van Yvonne echt fantastisch. Het blijft wonderbaarlijk zoals zij alles met enthousiasme kan overbrengen. Ze kreeg me zelfs enthousiast voor moderne architectuur waarvan ik dacht dat die mijn voorkeur niet had. En het is helemaal fijn dat ik de cursus gewoon thuis kan volgen. Ik ga zeker nog meer cursussen van Yvonne volgen.
Over Art USA: Amerikaanse kunst

Aanbevolen literatuur

Mocht u zich verder willen verdiepen in het onderwerp van deze cursus, dan raden we u de volgende boeken aan. Dit is geen verplichte literatuur voor de cursus.