fbpx

Kunstenaarskolonies

N.B. Deze cursus wordt gegeven in het Nederlands.
 
Hoewel er al vanaf de renaissance landschappen werden geschilderd, duurde het een paar eeuwen voordat kunstenaars daadwerkelijk naar de buitenlucht op zochten en daar gingen schilderen. Dit werd aangewakkerd door Courbet en de realisten rondom Parijs, zoals die van de school van Barbizon en Fontainebleau. Deze kunstenaarskolonies kregen in andere landen veel navolging: Groepen kunstenaars vestigden zich in een gesloten gemeenschap, buiten de stad en de maatschappij. Deze schilders legden zich met name toe op het schilderen van de natuur en de plaatselijke bevolking. De kolonies werden culturele broedplaatsen waar zich ook dichters, schrijvers, musici en kunstcritici bij aansloten en kregen soms zelfs een idealistisch doel. Barry Heinrichs neemt u mee langs deze kolonies in o.a. Frankrijk, Nederland, België, Duitsland en Engeland. Denk aan die van Domburg, Den Haag (Mesdag, Israëls), Bergen aan Zee (Charley Toorop, Leo Gestel), Laren (Mauve), maar ook Cleve en Worpswede, ‘The Glasgow Four’ en het Russische ‘Mir Iskusstva’.

 

Hoe werkt dat online?

U volgt deze cursus online achter uw eigen computer of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig. Docent en afbeeldingen verschijnen dan vanzelf op uw scherm. Als u er niet ‘live’ bij kunt zijn, kunt u de les op een ander moment terugkijken. Inschrijven is daarom nog mogelijk tot na les 2 van de cursus.

 

Gratis proefles

Wilt u weten of deze cursus en het online volgen iets voor u is? U kunt les 1 van deze cursus gratis en vrijblijvend als proefles mee doen. Opgeven voor deze gratis proefles kan direct via deze link.

Nieuwe startdata?

Houd mij op de hoogte van nieuwe startdata.