fbpx

Inleiding Architectuur

N.B. Deze cursus wordt gegeven in het Nederlands.

In deze cursus inleiding architectuur bespreken we de belangrijkste architectuurstijlen en stromingen van de westerse kunst. We bespreken twintig eeuwen architectuurgeschiedenis. Architectuur geeft, soms nog meer dan de schilderkunst, de tijdsgeest van een periode weer. De wijze waarop er gebouwd werd vertelt iets over de doelen van die tijd. Was architectuur voornamelijk religieus? Moest het verleiden en imponeren? Of moest het vooral praktisch en functioneel zijn? In deze basiscursus Inleiding architectuur geeft architectuurhistorica Yvonne Hilgenkamp een helder overzicht van de ontwikkeling van de architectuurgeschiedenis. De belangrijkste periodes en meest iconische bouwwerken van de westerse architectuurgeschiedenis komen dus voorbij. Van Griekse tempels gaan we via romaanse kerken, gotische kathedralen en oogverblindende barok, naar de art nouveau en art deco. De cursus wordt afgerond met de ‘starchitects’ van de moderne en hedendaagse architectuur als Frank Lloyd Wright, Berlage, Le Corbusier en Mies van der Rohe, Frank Gehry, Rem Koolhaas en Zaha Hadid. Aan het einde van deze cursus heeft u geleerd de belangrijkste stijlen te herkennen en te plaatsen en dat zal direct toepasbaar zijn als u op straat loopt, in een buitenlandse stad bent of zelfs wanneer u een museum bezoekt.

 

Hoe werkt dat online?

U volgt deze cursus online achter uw eigen computer of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig. Docent en afbeeldingen verschijnen dan vanzelf op uw scherm. Als u er niet ‘live’ bij kunt zijn, kunt u de les op een ander moment terugkijken. Inschrijven is daarom nog mogelijk tot na les 2 van de cursus.

 

Gratis proefles

Wilt u weten of deze cursus en het online volgen iets voor u is? U kunt les 1 van deze cursus gratis en vrijblijvend als proefles mee doen. Opgeven voor deze gratis proefles kan direct via deze link.

Cursusdetails

6x maandagavond, start 23 september
23/09/202419.30 - 21.30 uur
30/09/202419.30 - 21.30 uur
07/10/202419.30 - 21.30 uur
14/10/2024GEEN LES
21/10/202419.30 - 21.30 uur
28/10/202419.30 - 21.30 uur
04/11/202419.30 - 21.30 uur
Inschrijving sluit 20 oktober

Nieuwe startdata?

Houd mij op de hoogte van nieuwe startdata.

Reviews over deze cursus

Afgelopen weken met zeer veel plezier deze cursus gevolgd. Veel geleerd, ook om mijn hobby architectuurfotografie weer op te pakken. Bij deze een compliment voor de opzet, de inhoud van de cursus en de bevlogenheid en enthousiasme van de docent Yvonne Hilgenkamp. Als je een dag veel vergaderd hebt en best moe bent, dan is het heel plezierig een enthousiaste en energieke docent in een webinar te hebben.

Over Inleiding Architectuur
Ik vond de cursus van Yvonne echt fantastisch. Het blijft wonderbaarlijk zoals zij alles met enthousiasme kan overbrengen. Ze kreeg me zelfs enthousiast voor moderne architectuur waarvan ik dacht dat die mijn voorkeur niet had. En het is helemaal fijn dat ik de cursus gewoon thuis kan volgen. Ik ga zeker nog meer cursussen van Yvonne volgen.
Over Art USA: Amerikaanse kunst

Docent van deze cursus

Yvonne Hilgenkamp

Yvonne Hilgenkamp is kunsthistorica én architectuurhistorica, en heeft al jarenlange ervaring in het presenteren van de rijke geschiedenis van de westerse architectuur, stedenbouw en kunst. Ze maakt op heldere wijze de kunstgeschiedenis voor een divers publiek toegankelijk. Haar interesse is breed en gaat van de Romeinen tot Rembrandt, van De Pijp tot Parijs en van Art Déco tot Dubai’s wolkenkrabbers. Over al deze onderwerpen vertelt ze graag en enthousiast!

Aanbevolen literatuur

Mocht u zich verder willen verdiepen in het onderwerp van deze cursus, dan raden we u de volgende boeken aan. Dit is geen verplichte literatuur voor de cursus.