fbpx

Belgische Kunstgeschiedenis

Deze cursus biedt een overzicht van de Belgische kunstgeschiedenis online. We bespreken al wat België te bieden heeft aan kunst en cultuur. Grote namen passeren de revue, maar is er ook plaats voor verrassingen en ontdekkingen. In zes lessen behandelt Barry Heinrichs ruim tien eeuwen. We beginnen met volop aandacht voor de ‘Vlaamse Primitieven’ waaronder Jan van Eyck en Rogier van der Weyden met hun weergaloze weergave van de werkelijkheid tegen de achtergrond van de pracht en praal van het Bourgondische hof. Dan komen we vanzelf bij Brueghel en de Renaissance van Gossaert. Bij de barok bespreken we grootheden als Rubens, Jordaens en van Dyck. Daarna gaan we van de negentiende eeuwse Belgische School, symbolisme en art nouveau naar de modernisten als Ensor, Gustav de Smet en Permeke. Barry besteedt ook uitgebreid aandacht aan de Belgische Surrealisten waaronder Magritte en zal u de hoogtepunten van de twintigste eeuw tot aan de hedendaagse kunst met bijvoorbeeld Luc Tuymans en Jan Fabre laten zien. Aan het einde van de cursus heeft u een goed overzicht van de belangrijkste hoogtepunten uit de Belgische kunstgeschiedenis.

 

Hoe werkt dat online?

U volgt deze cursus online achter uw eigen computer of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig. Docent en afbeeldingen verschijnen dan vanzelf op uw scherm. Als u er niet ‘live’ bij kunt zijn, kunt u de les op een ander moment terugkijken. Inschrijven is daarom nog mogelijk tot na les 2 van de cursus.

 

Gratis proefles

Wilt u weten of deze cursus en het online volgen iets voor u is? U kunt les 1 van deze cursus gratis en vrijblijvend als proefles mee doen. Opgeven voor deze gratis proefles kan direct via deze link.

Cursusdetails

6x maandagavond, start 18 september
18/09/202319.30 - 21.30 uur
25/09/202319.30 - 21.30 uur
02/10/202319.30 - 21.30 uur
09/10/202319.30 - 21.30 uur
16/10/202319.30 - 21.30 uur
23/10/202319.30 - 21.30 uur
Inschrijving sluit 1 oktober

Nieuwe startdata?

Houd mij op de hoogte van nieuwe startdata.

Docent van deze cursus

Barry Heinrichs

Barry Heinrichs

Barry Heinrichs is kunsthistoricus. Gedreven door nieuwsgierigheid naar wat kunstenaars beweegt, naar het onbekende en het afwijkende in de kunst, heeft Barry Heinrichs zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een allround kunsthistoricus die lezingen en cursussen geeft, rondleidingen organiseert en kunstreizen begeleidt die over alle onderwerpen binnen het vakgebied van de kunstgeschiedenis gaan – oud, modern en hedendaags – en dan vooral de verbinding daartussen.

Aanbevolen literatuur

Mocht u zich verder willen verdiepen in het onderwerp van deze cursus, dan raden we u de volgende boeken aan. Dit is geen verplichte literatuur voor de cursus.