fbpx

Bauhaus & De Stijl

Bauhaus bestaat al ruim 100 jaar. In 1919 werd deze inmiddels iconische school voor kunstenaars, architecten en ontwerpers opgericht in Weimar. Daarna nam ze in 1926 haar intrek in het nieuwste, modernistische (inmiddels iconische) gebouw in Dessau. Bauhaus werd toonaangevend voor de moderne kunst, design en architectuur en leverde industriële esthetica op haar best! In deze cursus zien we hoe de school en de behoefte aan deze industriële esthetica ontstond. Wat wilde het idealistische Bauhaus bereiken? We kijken naar alle disciplines (architectuur, schilderkunst, design) en de verschillende kunstenaars die betrokken waren: zoals directeur-architect Gropius naar Kandinsky, Klee en Moholy-Nagy, Marcel Breuer, Ludwig Mies van der Rohe en Theo van Doesburg. We komen dan vanzelf via Van Doesburg ook de verwante groepering ‘De Stijl’ in Nederland tegen met oa. Piet Mondriaan, Bart van der Leck en Gerrit Rietveld. Deze kunstenaars streefden er naar een nieuwe kunst te maken die universeel zou zijn en de samenleving zou moderniseren. Yvonne Hilgenkamp vertelt u alles over de idealen en uitingen van beide groepen. Aan het einde van de cursus weet u dan ook alles over Bauhaus & De Stijl en begrijpt u ook waarom beide zelfs een eeuw later nog zo zichtbaar en springlevend zijn!

 

Hoe werkt dat online?

U volgt deze cursus online achter uw eigen computer of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig. Docent en afbeeldingen verschijnen dan vanzelf op uw scherm. Als u er niet ‘live’ bij kunt zijn, kunt u de les op een ander moment terugkijken. Inschrijven is daarom nog mogelijk tot na les 2 van de cursus.

 

Gratis proefles

Wilt u weten of deze cursus en het online volgen iets voor u is? U kunt les 1 van deze cursus gratis en vrijblijvend als proefles mee doen. Opgeven voor deze gratis proefles kan direct via deze link.

Nieuwe startdata?

Houd mij op de hoogte van nieuwe startdata.

Docent van deze cursus

Yvonne Hilgenkamp

Yvonne Hilgenkamp is kunsthistorica én architectuurhistorica, en heeft al jarenlange ervaring in het presenteren van de rijke geschiedenis van de westerse architectuur, stedenbouw en kunst. Ze maakt op heldere wijze de kunstgeschiedenis voor een divers publiek toegankelijk. Haar interesse is breed en gaat van de Romeinen tot Rembrandt, van De Pijp tot Parijs en van Art Déco tot Dubai’s wolkenkrabbers. Over al deze onderwerpen vertelt ze graag en enthousiast!

Aanbevolen literatuur

Mocht u zich verder willen verdiepen in het onderwerp van deze cursus, dan raden we u de volgende boeken aan. Dit is geen verplichte literatuur voor de cursus.

nl_NLDutch