KLU Cursussen Kunstgeschiedenis | de veranderende werkelijkheid

De Veranderende Werkelijkheid
Een introductie in de moderne kunst

Deze cursus is niet meer actueel. Kijk voor het huidige programma bij cursusaanbod.

Voor velen stopt de kunstgeschiedenis die te bevatten is bij het werk van Vincent van Gogh. Diens felgekleurde klodders op het doek veranderden alles. De kunstenaar leek voornamelijk te moeten beschikken over een grote mond i.p.v. vakmanschap. Maar het is genuanceerder. Zo maakte bijvoorbeeld Pablo Picasso als tiener de meest klassieke schilderijen, maar al snel wilde hij meer dan een mooi schilderij maken: hij wilde zijn kunst verdiepen. Hij en zijn moderne tijdgenoten zochten naar een manier om de werkelijkheid te verbeelden, die voor elke kunstenaar anders was. Dit resulteerde in een immense verandering in de kunst. In vier lessen volgen we aan de hand van meesterwerken uit de late 19e en begin 20e eeuw, de ontwikkeling van het moderne realisme naar de volledig abstracte kunst. Met  misvattingen over moderne kunst wordt afgerekend en er wordt er een begrijpelijk beeld geschetst van een veelzijdig tijdperk.

Aan bod komen alle grote kunstenaars en groeperingen van de eerste helft van de twintigste eeuw, waaronder: Cézanna, Matisse, Picasso, Mondriaan, van Doesburg, Kirchner, Malevich, Kandinksy, Gauguin, Dada, De Stijl, Der Blaue Reiter, Die Brücke, Les Fauves, het suprematisme etc. 

 

 

Aanbevolen literatuur

Mocht u zich verder willen verdiepen in het onderwerp van deze cursus raden we u de volgende boeken aan. Dit is geen verplichte literatuur voor de cursus.