KLU Cursussen Kunstgeschiedenis | 6. schilders uit de (gorcumse) gouden eeuw

Schilders uit de (Gorcumse) Gouden Eeuw
O.a. Bloemaert, Vermeer en van der Heyden

Deze cursus is niet meer actueel. Kijk voor het huidige programma bij cursusaanbod.

De Gouden Eeuw staat momenteel volop in de belangstelling, mede dankzij de prachtige serie met Hans Goedkoop. In samenwerking met het Gorcums Museum organiseert de KLU een cursus over deze fascinerende periode, die in alle opzichten een nieuwe tijd betekende voor de kunst. Ook Gorcum bloeide op in deze periode. Deze cursus laat u in vier ochtenden kennis maken met de schilderkunst van de Gouden Eeuw en specifiek die van Gorcum.

 

De eerste drie lessen zullen een introductie vormen op de schilderkunst van de Gouden Eeuw. Aan bod komen de maatschappelijke veranderingen en de daarop volgende grote vraag naar portretten en stillevens van rijk geworden handelaren. Er zal ook aandacht zijn voor historieschilderkunst. Verhalen uit Bijbel, geschiedenis, literatuur en mythologie komen tot leven op schilderijen. Tevens raken het maniërisme en Classicisme, onder invloed van Italië, in Nederland in de mode. (Bloemaert). In les drie wordt het alledaags leven behandeld zoals weergegeven door schilders als Vermeer, Frans Hals en Gorcummers als van Kuijl en Saftleven.

 

De cursus sluit af met een speciale lezing verzorgd door conservator Gouden Eeuw van het museum: Bert Biemans. Biemans zal inzoomen op de Gorcumse kunstenaars van de Gouden Eeuw. Hij beschrijft de rol die Gorcum heeft gespeeld in de verspreiding van de kunst vanuit Italië en Spanje naar de Nederlanden en specifiek Utrecht.