KLU Cursussen Kunstgeschiedenis | de pure schoonheid van scandinavië online

De pure schoonheid van Scandinavië ONLINE
Architectuur, kunst en design

Machtige fjorden, stomende geisers, het Noorderlicht: de natuur van de Scandinavische landen is groots en overweldigend mooi. Die natuur inspireerde vele kunstenaars, architecten en designers waaronder Edvard Munch en Alvar Aalto. Maar het is niet alleen de natuur die Scandinavië aantrekkelijk maakt. Scandinavië is hip & happening. In 2016 werd de Deense architect Bjarke Ingels (BIG) door Time Magazine uitgeroepen tot één van de meest invloedrijke personen van het jaar. 

Tijdens deze cursus vertelt Yvonne Hilgenkamp u dus alles over de schoonheid en bijzonderheden van de architectuur, kunst en design uit het hoge Noorden. De nadruk zal daarbij liggen op de negentiende en twintigste eeuw alsmede de hedendaagse tijd. We gaan via middeleeuwse staafkerken, Noorse lanschapschapsschilderkunst, de impressionistische Skagen-schilders, Symbolisme van Akseli gallen-Kalela naar het organische functionalisme van de beroemde Finse architect Alvar Aalto, de opkomst van Danish Design en natuurlijk de eenvoudige, goed ontworpen, Scandinavische producten die bij uitstek bij de wederopbouw horen: lampen, stoffen, stoelen andere ontwerpen van Marimekko, Henningsen, Eero Saarinen, en Arne Jacobs (Egg Chair). Op het gebied van de beeldende kunst bespreken we Per Kirkeby, Olafur Eliasson en het duo Elmgreen & Dragset. De collegereeks eindigt met de verrassende, bijna speelse architectuur van Bjarke Ingels, alsmede dat van Scandinavische hedendaagse bureaus als Snøhetta en Reiulf Ramstad Arkitekter.

De pure schoonheid van Scandinavië: tijdloos, elegant en meesterlijk in materiaalgebruik; tegelijkertijd brutaal, fantasievol en progressief. Hoog tijd om op culturele ontdekking te gaan in het Hoge Noorden! 

 

Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe cursusdata van deze cursus, stuur ons dan een berichtje (info@klu.nl). 

 

Hoe werkt dat online?
U volgt deze cursus online achter uw eigen computer of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig. De docente geeft de cursus vanachter een camera, uiteraard ondersteund met afbeeldingen. Als u er niet 'live' bij kunt zijn, kunt u de les op een ander moment terugkijken.

 

GRATIS PROEFLES
Wilt u weten of deze cursus en het online volgen iets voor u is? U kunt de eerste les gratis en vrijblijvend als proefles mee doen. 

 

Andere cursisten over het online volgen van een cursus en over deze docent:

"Ik kon me goed concentreren. Zelfs beter dan in de zaal."
"Ik vind dit makkelijker dan in Utrecht. Bespaart me reistijd."
"Makkelijker rustig luisteren en kijken."
"Ik vind het een hele goede oplossing! Duidelijk te verstaan, plaatjes goed te zien."

"Iedere cursusochtend was een feestje. Yvonne Is een enthousiaste en zeer goed gedocumenteerde docente met een duidelijk verhaal."
"Yvonne's enthousiasme werkt zo aanstekelijk. Het maakt niet uit welk onderwerp ze bespreekt, je hangt aan haar lippen."

Aanbevolen literatuur

Mocht u zich verder willen verdiepen in het onderwerp van deze cursus raden we u de volgende boeken aan. Dit is geen verplichte literatuur voor de cursus.

Anderen kozen ook:

6-daagse reis Venetiē-Ravenna

Venetiē, Ravenna, Padua, Bologna