KLU Cursussen Kunstgeschiedenis | meesterwerken online

Meesterwerken ONLINE
8 meesterwerken in hun tijd geplaatst

In de kunstgeschiedenis zijn bepaalde werken beroemder dan anderen. Waarom eigenlijk? Wat maakt een kunstwerk een meesterwerk? Het gros van de meesterwerken kent u wel van zien, maar weet u ook waarom ze zo belangrijk zijn? Door het volgen van deze cursus leert u 8 meesterwerken (hoe ontoegankelijk ze soms ook lijken) in ieder geval begrijpen en nog beter: waarderen!  We zoomen goed op de werken in en besteden veel aandacht aan wat ze zo belangrijk maakt voor de kunstgeschiedenis. Dat doen we door niet de hele les over één werk te praten, maar ook ruim aandacht te besteden aan de tijd en context van het werk. Wat zijn de andere werken van de kunstenaar of van tijdgenoten en wat is de invloed die dit meesterwerk heeft gehad? Zo wordt vanzelf duidelijk waarom wij nu nog praten over bijvoorbeeld een eenvoudige melkmeid of een urinoir op een sokkel.

De meesterwerken die worden besproken zijn:

1. Sandro Botticelli, Geboorte van Venus

2. Jeroen Bosch, Tuin der lusten

3. Caravaggio, Contarelli kapel

4. Johannes Vermeer, Het Melkmeisje

5. Vincent van Gogh, Het nachtcafé

6. Gustav Klimt, De Kus

7. Pablo Picasso, Guernica

8. Marcel Duchamp, Fountain

 

Hoe werkt dat online?
U volgt deze cursus online achter uw eigen computer of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig. De docente geeft de cursus vanachter een camera, uiteraard ondersteund met afbeeldingen. Als u er niet 'live' bij kunt zijn, kunt u de les terugkijken wanneer het u uitkomt. 

 

 

GRATIS PROEFLES
Wilt u weten of deze cursus en het online volgen iets voor u is? U kunt de eerste les (op 14 november) gratis en vrijblijvend als proefles mee doen. Opgeven voor de gratis proefles kan direct via deze link

 

Deelnemers over deze cursus Meesterwerken:

"Ik was aanvankelijk wat twijfelachtig om me hiervoor aan te melden. Dacht, hoe kun je nu 2 uur aandacht aan besteden aan 1 kunstwerk? Nu, met gemak blijkt! Hanneke leert je echt kijken!"

"Ik vond het een erg prettige cursus. Ik werd enthousiast van de verschillende kunstwerken, stromingen en kunstenaars. Het triggerde mij ook om zelf meer uit te zoeken thuis over bepaalde werken." 

"De docente wist me iedere keer weer te boeien, ook al had het onderwerp tevoren niet mijn belangstelling. Alle lof voor haar enthousiasme."

Andere cursisten over het online volgen van een cursus bij deze docente:

"Ik kon me goed concentreren. Zelfs beter dan in de zaal."
"Ik vind dit makkelijker dan in Utrecht. Bespaart me reistijd."
"Makkelijker rustig luisteren en kijken."
"Ik vind het een hele goede oplossing! Duidelijk te verstaan, plaatjes goed te zien."

Aanbevolen literatuur

Mocht u zich verder willen verdiepen in het onderwerp van deze cursus raden we u de volgende boeken aan. Dit is geen verplichte literatuur voor de cursus.

Anderen kozen ook:

6-daagse reis Venetiē-Ravenna

Venetiē, Ravenna, Padua, Bologna

Inleiding kunstgeschiedenis ONLINE

Van oudheid tot moderne kunst

Nog 6 dagen inschrijven

Vroegchristelijke kunst ONLINE

Van symbolische 'geheimtaal' tot het expliciete lijden