KLU Cursussen Kunstgeschiedenis | vroegchristelijke kunst online

Vroegchristelijke kunst ONLINE
Van symbolische 'geheimtaal' tot het expliciete lijden

Ze hebben te kampen met en duister imago: de eerste eeuwen van onze jaartelling en de periode ná de val van het Romeinse Rijk. In deze cursus besteden we juist aandacht aan deze periode en zullen we zien dat niets minder waar is. We bespreken de eerste christelijke afbeeldingen die veelal in de vorm van symbolen, in een soort ‘geheimtaal’ werden gemaakt. Maar ze waren nog sterk beïnvloed door bijvoorbeeld de Romeinse cultuur, het heidendom en andere religies zoals het mithraïsme. Onder groeiende invloed van de Kerk en door het ontstaan van legendes, ontwikkelden de voorstellingen zich tot het zeer uitgebreide, expliciete en verhalende repertoire dat we nu kennen. In vier lessen volgen we de ontwikkeling van de voorstellingen uit het vroege christendom en de catacomben, via de Byzantijnse kunst tot in de vroege middeleeuwen.

 

Hoe werkt dat online?
U volgt deze cursus online achter uw eigen computer of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig. De docente geeft de cursus vanachter een camera, uiteraard ondersteund met afbeeldingen. Als u er niet 'live' bij kunt zijn, kunt u de les op een ander moment terugkijken.
 

GRATIS PROEFLES
Wilt u weten of deze cursus en het online volgen iets voor u is? U kunt de eerste les (23 september) gratis en vrijblijvend als proefles mee doen. Opgeven voor de gratis proefles kan direct via deze link

 

Over deze cursus:

Andere deelnemers schreven over deze cursus:

"Erg interessante cursusstof, ook ter voorbereiding op reizen naar bijvoorbeeld Rome of Ravenna heel nuttig. Wat mij betreft hadden er nog meer lessen over dit onderwerp in deze cursus gemogen."

"Een enthousiaste, inspirerende docente die erg veel weet en antwoord heeft op de meeste vragen, en anders zoekt ze het op. Toch wel een van de belangrijkste voorwaarden voor een geslaagde, leerzame cursus. Bedankt weer!"

Aanbevolen literatuur

Mocht u zich verder willen verdiepen in het onderwerp van deze cursus raden we u de volgende boeken aan. Dit is geen verplichte literatuur voor de cursus.

Anderen kozen ook:

6-daagse reis Venetiē-Ravenna

Venetiē, Ravenna, Padua, Bologna