KLU Cursussen Kunstgeschiedenis | symboliek in de kunst b online

Symboliek in de kunst B ONLINE
Symbolen, personificaties en allegorieën

De cursussen Symboliek A & B zijn afzonderlijk van elkaar (in willekeurige volgorde) te volgen. 

In deze cursus duiken we in de wereld van de symbolen, personificaties en allegorieën. Er is aandacht voor zowel christelijke, wereldlijke als mythologische symboliek. We bekijken de attributen waaraan u verschillende heiligen kunt herkennen; we struinen langs Bijbelse en apocriefe verhalen; we leren de belangrijkste mythologische figuren kennen en duiken in de ogenschijnlijk oppervlakkige voorstellingen van het 'dagelijks leven' die stiekem boordevol boodschappen zitten.  Deze cursus beslaat daarmee de gehele kunstgeschiedenis. U krijgt antwoord op vragen als Hoe komt Maria aan haar mythologische metgezel de eenhoorn? Waarom verloor Orpheus zijn Eurydice in de onderwereld? En waarom is een ogenschijnlijk oppervlakkig werk als de Balloon Dog van Jeff Koons, toch een werk vol betekenis? Daarmee krijgt u handvatten voor het bekijken van zowel christelijke, mythologische als wereldlijke kunst.

In Symboliek in de Kunst B behandelen we elke les de symboliek van een specfiek onderwerp of thema. We bespreken o.a. Maria & De Heilige Geest, Het Laatste Avondmaal en Laatste Oordeel, we duiken diep in de betekenis van elk voorwerp of figuur van De Ambassadeurs van Holbein en De School van Athene van Raphael; we zien spreekwoorden en moraal in de Gouden Eeuw; en hoe Keizerlijke propaganda werkt. De laatste lezing is een gastlezing van Yvonne Hilgenkamp over christelijke symboliek in de moderne kunst.


Hoe werkt dat online?
U volgt deze cursus online achter uw eigen computer of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig. De docente geeft de cursus vanachter een camera, uiteraard ondersteund met afbeeldingen. Als u er niet op het vaste tijdstip 'live' kunt kijken, kunt u de les terugkijken wanneer het u uitkomt. 

GRATIS PROEFLES
Wilt u weten of deze cursus en het online volgen iets voor u is? U kunt de eerste les (op 27 september) gratis en vrijblijvend als proefles mee doen. Opgeven voor de gratis proefles kan direct via deze link

 


Andere cursisten over het online volgen van deze cursus en deze docente:

"Ik kon me goed concentreren. Zelfs beter dan in de zaal."
"Ik vind dit makkelijker dan in Utrecht. Bespaart me reistijd."
"Makkelijker rustig luisteren en kijken."
"Ik vind het een hele goede oplossing! Duidelijk te verstaan, plaatjes goed te zien

"Mijn complimenten aan Hanneke, ik ben weer zeer onder de indruk van de manier waarop ze op aansprekende wijze zoveel informatie weet over te brengen."

"Ik heb weer genoten van deze cursus. Ik vond het fijn dat het verschillende losse onderwerpen waren en dankzij jouw enthousiasme en heldere manier van uitleggen blijft het ook goed hangen."

Aanbevolen literatuur

Mocht u zich verder willen verdiepen in het onderwerp van deze cursus raden we u de volgende boeken aan. Dit is geen verplichte literatuur voor de cursus.

Anderen kozen ook:

6-daagse reis Venetiē-Ravenna

Venetiē, Ravenna, Padua, Bologna

Art USA: Amerikaanse kunst ONLINE

Met o.a. Mary Cassat, Hopper, Warhol en Turell

Design in Europa ONLINE

Kunst als ambacht van meubel tot servies