KLU Cursussen Kunstgeschiedenis | nederlandse kunstgeschiedenis online

Nederlandse Kunstgeschiedenis ONLINE
Kunst, architectuur & design

Deze cursus biedt een mooi overzicht van al wat Nederland te bieden heeft aan kunst, architectuur en design. In acht lessen behandelt Yvonne Hilgenkamp tien eeuwen Nederlandse kunst-en architectuurgeschiedenis. Grote namen passeren de revue, maar is er ook plaats voor verrassingen en ontdekkingen. Dat is duizend jaar kleur en traditie, vernieuwing en lef. Van verf en canvas, brons en marmer, glas en steen. Eeuwen van portretten, landschappen, Dutch design, ijspret, interieurs en zeegezichten, en eeuwen van dat typisch Hollandse licht. Naast de beeldende kunst wordt uitgebreid aandacht besteed aan de Nederlandse architectuur. Middeleeuwse kathedralen, zeventiende-eeuwse grachtenpanden, arbeiderspaleizen van de Amsterdamse School en hedendaagse ‘starchitects’: van de Sint Servaas en het Paleis op de Dam tot de Beurs van Berlage en de Rotterdamse Markthal. 

Les 1: De Romeinen, Romaans, Gotiek
Les 2: Vroege Hollandse schilders 15e en 16e eeuw
Jheronimus Bosch, Hollandse Renaissance en Maniërisme 
Les 3: Noordnederlandse schilderkunst 17e eeuw (Gouden Eeuw). Grote meesters als Rembrandt en Vermeer, en genres als landschappen, portretten, stillevens, burgerlijke interieurtjes etc.
Les 4: Hollands Classicisme, Buitenhuizen in de 17e en 18 eeuw, Rococo, Verlichting en Romantiek
Les 5: Neostijlen, Impressionisme (Haagse School en Amsterdamse Impressionisten), Art Nouveau, Rationalisme
Les 6: Postimpressionisme (o.a. Toorop en Van Gogh) en Expressionisme (o.m. Van Dongen, Sluijters en De Ploeg), De Amsterdamse School, De Stijl
Les 7: Modernisme, Wederopbouw, Bossche School
Magisch Realisme, CoBrA, Nul-beweging en Conceptuele kunst
Les 8: Postmodernisme, Realisme / figuratieve schilderkunst, Hedendaagse kunst en architectuur

 

Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe cursusdata van deze cursus, stuur ons dan een berichtje (info@klu.nl). 

 

Hoe werkt dat online?
U volgt deze cursus online achter uw eigen computer of tablet. U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig. De docente geeft de cursus vanachter een camera, uiteraard ondersteund met afbeeldingen. Als u er niet 'live' bij kunt zijn, kunt u de les op een ander moment terugkijken.

 

GRATIS PROEFLES
Wilt u weten of deze cursus en het online volgen iets voor u is? U kunt de eerste les gratis en vrijblijvend als proefles mee doen. 

 

Andere cursisten over het online volgen van een cursus en over deze docent:

"Ik kon me goed concentreren. Zelfs beter dan in de zaal."
"Ik vind dit makkelijker dan in Utrecht. Bespaart me reistijd."
"Makkelijker rustig luisteren en kijken."
"Ik vind het een hele goede oplossing! Duidelijk te verstaan, plaatjes goed te zien."

"Iedere cursusochtend was een feestje. Yvonne Is een enthousiaste en zeer goed gedocumenteerde docente met een duidelijk verhaal."
"Yvonne's enthousiasme werkt zo aanstekelijk. Het maakt niet uit welk onderwerp ze bespreekt, je hangt aan haar lippen."