KLU Cursussen Kunstgeschiedenis | mode

VOL!

Mode & Kunst (Gorcum)
Van middeleeuwen tot de catwalk

Wie kent niet de kleurige Mondriaan jurkjes die Yves Saint Laurent in 1965 ontwierp? Of de mini-jurkjes met hypnotiserende optische prints, geïnspireerd door pop-art uit de jaren zestig? De grens tussen mode en kunst is niet altijd even strikt, omdat beide werelden al eeuwenlang met elkaar gerelateerd zijn. Ontwerpers vertalen een tijdgeest naar hun ontwerpen en worden daarbij geïnspireerd door kunstwerken. Andersom zijn kleding en mode al eeuwen een uitdrukking van status, rijkdom, macht en reputatie. Onze docent Barry Heinrichs duikt in de geschiedenis van de mode en neemt u vervolgens mee naar de catwalk van nu. We gaan van middeleeuwse jonkvrouwen en ridders die elkaar versieren met kleuren, naar het dominerende zwart van de Gouden Eeuw, naar de smaak van de 19e, 20e en 21e eeuw. Daar zien we uiteindelijk kunst en mode zelfs met elkaar versmelten bij o.a. Victor & Rolf en Iris van Herpen. Hoe hebben mode en kunst zich de afgelopen eeuwen ontwikkeld, straks weet u het allemaal!

Let op: vanwege de Coronamaatregelen is er beperkt plek in deze cursus. We zullen u kort voor aanvang van de cursus informeren over de op dat moment geldende maatregelen. 

 

Aanbevolen literatuur

Mocht u zich verder willen verdiepen in het onderwerp van deze cursus raden we u de volgende boeken aan. Dit is geen verplichte literatuur voor de cursus.