KLU Cursussen Kunstgeschiedenis | pop art

VOL!

Pop art
O.a. Warhol, Lichtenstein, Johns en Oldenburg

'Pow', 'Boom', soepblikken, Marily Monroe en Coca-Cola. Dat is wellicht het eerste waar je aan denkt bij Pop art. Deze ultieme Amerikaanse kunststroming uit de jaren '60 verheerlijkte de populaire cultuur en de consumptiemaatschappij door dezelfde technieken te gebruiken als er in tijdschriften en andere reclamemedia werd gedaan. Maar was het zo oppervlakkig als dat het soms lijkt? Pop art reageerde op de elitaire kunst van bijvoorbeeld het hyperserieuze abstract expressionisme in een periode van vrijheid, revolutie en emancipatie. Het vormt de spil van de 20e eeuw en Barry Heinrichs zal u uitleggen waarom. Deze cursus leidt u langs anti-kunst rebellen als Duchamp en Man Ray, via de Amerikanen Richard Hamilton, Warhol, Lichentstein, Jasper Johns en Claes Oldenburg, naar Europa met o.a. in Nederland Wim T. Schippers en zijn pindakaasvloer

 

Let op: vanwege de Coronamaatregelen is er beperkt plek in deze cursus. We zullen u kort voor aanvang van de cursus informeren over de op dat moment geldende maatregelen. 

Aanbevolen literatuur

Mocht u zich verder willen verdiepen in het onderwerp van deze cursus raden we u de volgende boeken aan. Dit is geen verplichte literatuur voor de cursus.