KLU Cursussen Kunstgeschiedenis | meesterwerken

Meesterwerken
8 meesterwerken in hun tijd geplaatst

Deze cursus heeft in Utrecht nog geen startdata, maar wordt wel online aangeboden.

In de kunstgeschiedenis zijn bepaalde werken beroemder dan anderen. Waarom eigenlijk? Wat maakt een kunstwerk een meesterwerk? Het gros van de meesterwerken kent u wel van zien, maar weet u ook waarom ze zo belangrijk zijn? Door het volgen van deze cursus leert u 8 meesterwerken (hoe ontoegankelijk ze soms ook lijken) in ieder geval begrijpen en nog beter: waarderen!  We zoomen goed op de werken in en besteden veel aandacht aan wat ze zo belangrijk maakt voor de kunstgeschiedenis. Dat doen we door niet de hele les over één werk te praten, maar ook ruim aandacht te besteden aan de tijd en context van het werk. Wat zijn de andere werken van de kunstenaar of van tijdgenoten en wat is de invloed die dit meesterwerk heeft gehad? Zo wordt vanzelf duidelijk waarom wij nu nog praten over bijvoorbeeld een eenvoudige melkmeid of een urinoir op een sokkel.

De meesterwerken die worden besproken zijn:

1. Sandro Botticelli, Geboorte van Venus

2. Jeroen Bosch, Tuin der lusten

3. Caravaggio, Contarelli kapel

4. Johannes Vermeer, Het Melkmeisje

5. Vincent van Gogh, Het nachtcafé

6. Gustav Klimt, De Kus

7. Pablo Picasso, Guernica

8. Marcel Duchamp, Urinoir

Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe data van deze cursus, stuur ons dan een berichtje (info@klu.nl).

Over de cursus Meesterwerken

Andere deelnemers die deze cursus volgden schreven hierover:

"Ik was aanvankelijk wat twijfelachtig om me hiervoor aan te melden. Dacht, hoe kun je daar nu 2 uur aandacht aan besteden? Nu, met gemak blijkt! Hanneke leert je echt kijken!"

"Ik vond het een erg prettige cursus. Ik werd enthousiast van de verschillende kunstwerken, stromingen en kunstenaars. Het triggerde mij ook om zelf meer uit te zoeken thuis over bepaalde werken." 

"De docente wist me iedere keer weer te boeien, ook al had het onderwerp tevoren niet mijn belangstelling. Alle lof voor haar enthousiasme."

Aanbevolen literatuur

Mocht u zich verder willen verdiepen in het onderwerp van deze cursus raden we u de volgende boeken aan. Dit is geen verplichte literatuur voor de cursus.