KLU Cursussen Kunstgeschiedenis | breitner en israels

Breitner en Israels
Vriendschap en rivaliteit

In verband met het Corona-virus is deze cursus tot later opgeschort. Wilt u op de hoogte gehouden worden of/wanneer deze cursus weer start, stuur ons dan een berichtje (info@klu.nl)

In Kunstmuseum Den Haag (voormalig Gemeentemuseum) opent in het voorjaar de tentoonstelling Breitner & Israels - vriendschap en rivaliteit, die zich richt op de wisselwerking tussen George Hendrik Breitner en Isaac Israels. Deze twee behoorden eind negentiende eeuw tot de belangrijkste figuren in de Nederlandse schilderkunst. In eerste instantie werden ze beinvloed door de Haagsche School, maar ze werden vertegenwoordigers van wat men het Amsterdams impressionisme ging noemen. Deze kunstenaars onderscheidden zich van de andere impressionisten door de nadruk te leggen op beelden uit de stad. De onderlinge rivaliteit tussen Breitner en Israels zorgde jarenlang voor spanningen en mondde zelfs uit in een langdurige ruzie. Beiden werden gevierde kunstenaars die dankzij hun jarenlange wedijver het beste in elkaar naar boven wisten te halen. In deze cursus besteedt Barry Heinrichs aandacht aan het oeuvre van deze kunstenaars, hun tijdgenoten, de Haagsche School en het (Amsterdams) impressionisme. Uiteraard met excursie naar de tentoonstelling!

De prijs is exclusief de toegang tot het museum. Museumjaarkaart is geldig.

Aanbevolen literatuur

Mocht u zich verder willen verdiepen in het onderwerp van deze cursus raden we u de volgende boeken aan. Dit is geen verplichte literatuur voor de cursus.

Anderen kozen ook:

Bourgeois & Kiefer

Te zien in Museum Voorlinden