KLU Cursussen Kunstgeschiedenis | de pure schoonheid van scandinavië

De pure schoonheid van Scandinavië
Architectuur, kunst en design

Kijk voor ons actuele aanbod bij cursusaanbod.

Machtige fjorden, stomende geisers, het Noorderlicht: de natuur van de Scandinavische landen is groots en overweldigend mooi. Die natuur inspireerde vele kunstenaars, architecten en designers waaronder Edvard Munch en Alvar Aalto. Maar het is niet alleen de natuur die Scandinavië aantrekkelijk maakt. Scandinavië is hip & happening. In 2016 werd de Deense architect Bjarke Ingels (BIG) door Time Magazine uitgeroepen tot één van de meest invloedrijke personen van het jaar. 

Tijdens deze cursus vertelt Yvonne Hilgenkamp u dus alles over de schoonheid en bijzonderheden van de architectuur, kunst en design uit het hoge Noorden. De nadruk zal daarbij liggen op de negentiende en twintigste eeuw alsmede de hedendaagse tijd. We gaan via middeleeuwse staafkerken, Noorse lanschapschapsschilderkunst, de impressionistische Skagen-schilders, Symbolisme van Akseli gallen-Kalela naar het organische functionalisme van de beroemde Finse architect Alvar Aalto, de opkomst van Danish Design en natuurlijk de eenvoudige, goed ontworpen, Scandinavische producten die bij uitstek bij de wederopbouw horen: lampen, stoffen, stoelen andere ontwerpen van Marimekko, Henningsen, Eero Saarinen, en Arne Jacobs (Egg Chair). Op het gebied van de beeldende kunst bespreken we Per Kirkeby, Olafur Eliasson en het duo Elmgreen & Dragset. De collegereeks eindigt met de verrassende, bijna speelse architectuur van Bjarke Ingels, alsmede dat van Scandinavische hedendaagse bureaus als Snøhetta en Reiulf Ramstad Arkitekter.

De pure schoonheid van Scandinavië: tijdloos, elegant en meesterlijk in materiaalgebruik; tegelijkertijd brutaal, fantasievol en progressief. Hoog tijd om op culturele ontdekking te gaan in het Hoge Noorden! 

Aanbevolen literatuur

Mocht u zich verder willen verdiepen in het onderwerp van deze cursus raden we u de volgende boeken aan. Dit is geen verplichte literatuur voor de cursus.