KLU Cursussen Kunstgeschiedenis | 6-daagse reis berlijn

VOL!

6-daagse reis Berlijn & Bauhaus
Kunst en architectuur van de 20e eeuw

We gaan op reis naar Berlijn en Dessau! Berlijn omdat het een dynamische en spannende stad is waar u nooit uitgekeken raakt en Dessau omdat het Bauhaus in 2019 haar 100ste verjaardag vierde. Ter gelegenheid van die verjaardag werd recentelijk het nieuwe Bauhausmuseum geopend en wij gaan het bezoeken! We zullen met de trein van en naar Berlijn reizen. Kunst- en architectuurhistorici Hanneke Lenders en Yvonne Hilgenkamp zullen u vervolgens wegwijs maken in de kunst, cultuur en architectuur van deze veel bewogen stad!

Berlijn is groots en alternatief, op een pure en rauwe manier die de stad onvergelijkbaar maakt met enig andere. Achter iedere hoek van de straat schuilt een indrukwekkende geschiedenis, terwijl de stad tegelijkertijd - sinds de Wende - in razendsnel tempo wordt vernieuwd. De architectuur in Berlijn wordt gekenmerkt door een verwarrende, maar spannende mengelmoes van statige oude gebouwen, afgebladderde appartementenblokken, DDR-architectuur, alsmede bijzondere hedendaagse projecten van architecten als Koolhaas, Foster, Nouvel en Libeskind.

Op het programma staan natuurlijk wandelingen langs de typisch Berlijnse Reichstag (waarvan we de koepel bij avond zullen bezoeken voor een prachtig uitzicht over de stad), Brandenburger Tor, de Unter den Linden, Hackesche Höfe, Kurfürstendamm (waar we slapen) met de Gedächtniskirche en de Eastside Gallery. We besteden ruim aandacht aan de DDR-architectuur (en inspiratiebronnen als Le Corbusier Mies van der Rohe en Gropius) met de Fernsehturm, Karl Marx-Allee en Alexanderplatz en de typisch Oost Berlijnse Plattenbau, maar ook aan de meer hedendaagse nieuwbouwprojecten waaronder het omstreden Humboldt Forum op de plaats van het voormalige Stadtschloss, het latere Palast der Republik en de Nederlandse Ambassade van Koolhaas.

Berlijn bruist als het om kunst en cultuur gaat: overweldigende collecties in vele musea en hippe hedendaagse galeries. Tijdens deze reis bezoekt u met Hanneke de Gemäldegalerie met topstukken van Europese grootmeesters als Van Eyck, Dürer, Botticelli, Titiaan en Caravaggio. Met Yvonne gaat u naar het Neues Museum op het Museum Insel. We bekijken er zowel de indrukwekkende collectie – Nefertiti ! – als het prachtige gebouw; een van oorsprong Neoklassieke schepping die zwaar beschadigd uit de Tweede Wereldoorlog zou komen en na de Wende op prachtige wijze is gerestaureerd door David Chipperfield. Tevens brengen we een bezoek aan twee bijzondere privecollecties, waaronder de Sammlung Boros; hedendaagse kunst ondergebracht in een massieve bovengrondse bunker uit de Tweede Wereldoorlog.

Tussendoor maken we ook nog een uitstap per touringcar naar Dessau om de 100ste verjaardag van het Bauhaus te vieren. Industriële esthetica op haar best! In 1919 wordt de inmiddels iconisch geworden school voor kunstenaars, architecten en ontwerpers opgericht te Weimar, waarna ze in 1926 hun intrek nemen in het nieuwe modernistische Bauhaus-complex te Dessau. We bezoeken de Bauhaus-academie ontworpen door directeur-architect Gropius, het nieuwe Bauhausmuseum en de Meisterhäuser ontworpen voor docenten als Kandinsky, Klee en Moholy-Nagy. 

Vanwege maatregelen rondom het Coronavirus is het exacte programma onder voorbehoud

Er is op deze reis plek voor minimaal 20 en maximaal 34 deelnemers. De reis wordt in samenwerking met Labrys Reizen georganiseerd en zal worden geleid door kunsthistorici Hanneke Lenders en Yvonne Hilgenkamp. Er kan door iedereen aan deze reis deelgenomen worden, u hoeft geen cursussen bij KLU te hebben gevolgd. 

Reisdata: 12 t/m 17 oktober 2021

Reissom €875,- p.p. tot 3 augustus, daarna 925,-. Toeslag eenpersoonskamer: € 170,- p.p. 

Docenten: Hanneke Lenders & Yvonne Hilgenkamp

De reissom is inclusief:

 • Treinreis Amersfoort - Berlijn v.v. 
 • vijf hotelovernachtingen in Berlijn, inclusief ontbijt, in een centraal gelegen hotel.
 • alle entrees van de bezienswaardigheden, musea, galleries etc. conform het programma
 • Dagexcursie per touringcar naar Dessau
 • OV-kaart voor Berlijn voor 6 dagen (zones A en B)
 • deskundige reisleiding door kunsthistorici Hanneke Lenders en Yvonne Hilgenkamp
 • gebruik van fluistersets (audiosysteem) gedurende het verblijf
 • toeristenbelasting Berlijn

De reissom is exclusief:

 • lunches, diners, evt. verzekeringen
 • administratiekosten Labrys € 20,00 per boeking
 • verplichte bijdage Calamiteitenfonds à € 2,50 per boeking/factuur
 • verplichte bijdrage SGR-Garantiefonds à €5,- per deelnemer