KLU Cursussen Kunstgeschiedenis | caravaggio, utrecht en europa (gorinchem)

Caravaggio, Utrecht en Europa (Gorinchem)
Over deze meester en zijn (Gorcumse) navolgers

Deze cursus is niet meer actueel. Kijk voor het huidige programma bij cursusaanbod.

Vanaf 1600 was Rome het centrum van de wereld. Volgens de verhalen had de schilder Caravaggio daar voor een revolutie gezorgd. Een nieuw realisme in de schilderkunst, een sterk chiaroscuro, mysterieus licht en een ongekend drama. Dat moesten ze met hun eigen ogen zien. Utrechtse schilders als Dirck van Baburen en Gerard Honthorst, maar ook andere Europeanen gingen kijken in Rome en lieten zich inspireren door deze grote meester. Het Centraal Museum presenteert vanaf december de grootste tentoonstelling ooit van deze caravaggisten. 

Maar zijn invloed reikte nog verder. Zo hangen er ook in het Gorcums Museum werken met invloeden van de Caravaggio. Bijvoorbeeld de Gorcumse meesters Jacob van der Ulft en Gerard van Kuyl, waarvan zeker de laatste het licht-donker contrast van Carravagio lijkt te hebben overgenomen. Waren zij zelf naar Italië afgereisd, of waren zij op hun beurt geïnspireerd door hun Utrechtse collega's? 

In onze cursus zal docent Barry Heinrichs u thuis maken in het oevre van deze briljante meester en zijn vele volgelingen. Wat maakte hem zo bijzonder en uniek voor zijn tijd? Was hij een rebel of een devoot katholiek? En waarom hebben zoveel kunstenaars zich laten inspireren door zijn werk? Na afloop van de cursus weet u het allemaal.

Aanbevolen literatuur

Mocht u zich verder willen verdiepen in het onderwerp van deze cursus raden we u de volgende boeken aan. Dit is geen verplichte literatuur voor de cursus.