KLU Cursussen Kunstgeschiedenis | caravaggio, utrecht en europa

Caravaggio, Utrecht en Europa
Over deze meester en zijn navolgers

Vanaf 1600 was Rome het centrum van de wereld. Volgens de verhalen had de schilder Caravaggio daar voor een revolutie gezorgd. Een nieuw realisme in de schilderkunst, een sterk chiaroscuro, mysterieus licht en een ongekend drama. Dat moesten ze met hun eigen ogen zien. Utrechtse schilders als Dirck van Baburen en Gerard Honthorst, maar ook andere Europeanen gingen kijken in Rome en lieten zich beïnvloeden door deze grote meester.  Het Centraal Museum presenteert vanaf december de grootste tentoonstelling ooit van deze caravaggisten. Naast een enkele Caravaggio (De Graflegging en Heilige Hieronymus) schitteren meer dan 70 Nederlandse en Italiaanse meesters. In onze cursus zal docent Barry Heinrichs u thuis maken in het oevre van deze briljante meester en zijn vele volgelingen. Want maakte hem zo bijzonder en uniek voor zijn tijd? Was hij een rebel of een devoot katholiek? En waarom hebben zoveel kunstenaars zich laten inspireren door zijn werk? Na afloop van de cursus weet u het allemaal. Uiteraard bezoekt u samen met docent Barry Heinrichs de tentoonstelling in het Centraal Museum. 

N.B. U kunt nog wel deelnemen aan de cursusavonden, maar niet meer aan de excursie. Heeft u hier interesse in, neem dan contact met ons op!

 

Aanbevolen literatuur

Mocht u zich verder willen verdiepen in het onderwerp van deze cursus raden we u de volgende boeken aan. Dit is geen verplichte literatuur voor de cursus.

Anderen kozen ook:

Food Art

Van middeleeuwen tot hyperrealisme

Jan Sluijters

Een veelzijdig kunstenaar

Caravaggio, Utrecht en Europa (Gorinchem)

Over deze meester en zijn (Gorcumse) navolgers