KLU Cursussen Kunstgeschiedenis | meesterwerken

Meesterwerken
8 meesterwerken in hun tijd geplaatst

In de kunstgeschiedenis zijn bepaalde werken beroemder dan anderen. Waarom eigenlijk? Wat maakt een kunstwerk een meesterwerk? De meeste meesterwerken kent u wel van zien, maar weet u ook waarom ze zo belangrijk zijn? Door het volgen van deze cursus leert u 8 meesterwerken (hoe ontoegankelijk ze soms ook lijken) in ieder geval begrijpen en nog beter: waarderen!  We zoomen goed op de werken in, maar besteden vooral aandacht aan wat ze zo belangrijk maakt voor de kunstgeschiedenis. Dat doen we door niet de hele les over één werk te praten, maar ook ruim aandacht te besteden aan de tijd en context van het werk. Wat zijn de andere werken van de kunstenaar of van tijdgenoten en wat is de invloed die dit meesterwerk heeft gehad? Zo wordt vanzelf duidelijk waarom wij nu nog praten over een ogenschijnlijk saai gebouw of een urinoir op een sokkel.

De meesterwerken die worden besproken zijn:

Brunelleschi, Ospedale degli Innocenti

Jeroen Bosch, Tuin der lusten

Caravaggio, Contarelli kapel

Francisco Goya, Saturnus eet zijn zoon

Van Gogh, Het nachtcafé

Gustav Klimt, De Kus

Marcel Duchamp, Urinoir

Henri Cartier Bresson, De Sprong 

 

Over de cursus Meesterwerken

Andere deelnemers die deze cursus volgden schreven hierover:

"Ik vond het een erg prettige cursus. Ik werd enthousiast van de verschillende kunstwerken, stromingen en kunstenaars. Het triggerde mij ook om zelf meer uit te zoeken thuis over bepaalde werken." 

"Hanneke wist me iedere keer weer te boeien, ook al had het onderwerp tevoren niet mijn belangstelling. Alle lof voor haar enthousiasme."

Aanbevolen literatuur

Mocht u zich verder willen verdiepen in het onderwerp van deze cursus raden we u de volgende boeken aan. Dit is geen verplichte literatuur voor de cursus.