KLU Cursussen Kunstgeschiedenis | wederopbouwarchitectuur

+ EXCURSIE

Wederopbouwarchitectuur
Licht, lucht en ruimte

Deze cursus is niet meer actueel. Kijk voor het huidige programma bij cursusaanbod.

Na de Tweede Wereldoorlog was er in Europa op grote schaal woningschaarste. De sterk idealistische ideeën van het modernisme van voor de oorlog werden nu ineens aantrekkelijk. In deze Wederopbouwperiode werd er op grote schaal, snel en goedkoop gebouwd om de schaarste op te lossen. Wijken als de Bijlmermeer in Amsterdam en Overvecht in Utrecht werden volgens dit modernistische principe opgezet: functionalistische (flat)gebouwen met veel licht, lucht en ruimte. De laatste decennia was er weinig waardering voor deze wijken en architectuur. Ze werden weggezet als mislukt. Sinds enkele jaren is er echter weer waardering voor deze periode van idealistische bouw en zijn enkele gebouwen uit deze periode op de erfgoedlijst terecht gekomen.

Tijdens de eerste twee lezingen zal Yvonne Hilgenkamp een context schetsen en ingaan op de kunst- en architectuuruitingen van de wederopbouwperiode in Nederland. De derde lezing, die wordt gegeven door Bettina van Santen (erfgoed deskundige gemeente Utrecht), zal worden toegespitst op de wederopbouw in Utrecht. Als aflsuiting neemt Bettina van Santen u mee op excursie in een van de Utrechtse wederopbouwwijken.

Voor onze excursies geldt dat er op het vermelde tijdstip wordt verzameld op de betreffende locatie. Reis is op eigen gelegenheid. 

Deze cursus wordt aangeboden in samenwerking met Architectuurcentrum Aorta! Aorta is een platform voor professionals en liefhebbers op het gebied van de gebouwde omgeving in de regio Utrecht. In 2017 richt Aorta zich (o.a. met KLU) op de na-oorlogsche wijken van de wederopbouwperiode.

 

Aanbevolen literatuur

Mocht u zich verder willen verdiepen in het onderwerp van deze cursus raden we u de volgende boeken aan. Dit is geen verplichte literatuur voor de cursus.