Venetië & Ravenna

thumb

De foto’s hieronder vatten mijn afgelopen week perfect samen. Met een dertigtal cursisten en collega kunsthistorica Yvonne Hilgenkamp bezocht ik Venetië, Ravenna en Padua. We zagen de Byzantijnse mozaïeken, de ‘kruip door sluip door’ steegjes en watertjes van Venetië met op elke hoek van de straat een werk van Titiaan, Bellini, Palladio of Carpaccio. Het was al even geleden dat ik deze steden bezocht. De kerken, mozaïeken, fresco’s en doeken die we daar bekeken zag ik de laatste jaren vaak, maar vooral in boeken. Of eigenlijk beter gezegd, vooral op mijn beeldscherm, in hoge resolutie. Het moment dat je dan oog in oog staat met deze afbeeldingen die je zo goed kent, is dan ook echt onbetaalbaar. Zeker wanneer die werken in hun ‘natuurlijke habitat’ te zien zijn. De plek waarvoor ze bedoeld en gemaakt zijn.
 

Mozaiek met portret van Keizer Justinianus in San Vitale Ravenna (6e eeuw)
'Bewening' van Giotto, Scrovegni kapel, Padua, ca. 1305

De foto’s hier doen geen recht aan de ervaring van het staan in een dergelijke ruimte, maar we zien bijvoorbeeld de portretten van Keizer Justinianus en Theodora in de San Vitale in Ravenna en de fresco’s van Giotto in de Scrovegni kapel in Padua. Voor mij beide een hoogtepunt van deze reis. Wat zo’n ervaring pas echt de moeite waard maakt is de groep cursisten die dan om je heen staat (of zit, zoals op de foto) en aan je lippen hangt. Als je ter plekke met andere mensen je enthousiasme voor kunst kunt delen is wat mij betreft de ervaring compleet.

"Van je hobby je werk maken betekent ook dat je geen hobby meer hebt" zei een van mijn cursisten tijdens de reis. Het is een waarheid als een koe, maar ik geloof dat ik het niet zo erg vind mijn hobby op te geven voor mijn werk. De laatste foto laat dan ook zien hoe we de week beleefd hebben. Ikzelf tevreden grijnzend, mijn cursisten uitgeput maar voldaan. Gelukkig gaan we in 2018 nog een keer!

Gallerie dell'Accademia, Venetië

Regelmatig publiceren we een blog, geschreven door een docent, medewerker, of kunsthistoricus uit het veld. Deze blog werd geschreven door kunsthistorica en docente van KLU, Hanneke Lenders.