De 5 lelijkste leeuwen

thumb

Dieren zien we natuurlijk genoeg in de kunst. Al vroeg waren er bijvoorbeeld leeuwen te zien. Dit dier speelde een rol in verschillende mythes en legendes. Zo was er in de Romeinse mythologie bijvoorbeeld de Nemeïsche leeuw die door Hercules verslagen werd, waarna Hercules met zijn vel te koop liep. Maar ook christelijke kunst kent leeuwen als attribuut. Niet in de laatste plaats als vriendelijke metgezel van Hieronymus of als herkenningspunt voor de evangelist Marcus. Een leeuw was echter geen veelvoorkomend dier in Europa in de middeleeuwen, dus veel kunstenaars hadden nog nooit een leeuw in het echt gezien. Ze moesten hun voorstelling van het beest dan ook baseren op 'van horen zeggen' en voorbeeldboeken die men gebruikte om uit te kopiëren. Dat levert, vooral uit middeleeuwse handschriften, soms een vermakelijk eindresultaat.

Bekijk hier de 5 lelijkste leeuwen!

 

1. Evangelist Marcus met leeuw. Karolingische 'Harley-Evangelie', Aachen, 800-825 


 

2. Leeuw in marge. Getijdenboek in middelnederlands, 14913. Leeuw. Bartholomaeus Anglicus, De proprietatibus rerum, Frankrijk, 15e eeuw


 

4. Leeuw in marge. Psalter, Arundel, Winchister, 11e eeuw


 

5. Leeuw in voorbeeldboek. Onbekende maker uit Bohemen, ca. 1425.
Deze leeuw (met mensenoren!) werd gekopieerd door verluchters van handschriften.Ook het hoofd, schedel en hert waren basismodellen voor de kunst. Het hoofd is een typische figurant voor bijvoorbeeld een bespotting van Christus. De schedel was multi-inzetbaar als Memento Mori, "gedenk te sterven", een herinnering aan de tijdelijkheid van het leven op aarde. 

 

Wilt u meer weten over leeuwen of andere dieren in de kunst, bekijk dan onze cursus Dieren in de Kunst in het Gorcums Museum.