Surrealistisch en speels

thumb

Op het eerste gezicht tonen de foto’s van Scarlett Hooft Graafland prachtige beelden. Maar als je beter kijkt, blijken het vervreemdende, haast surrealistische voorstellingen te zijn. Hooft Graafland toont ons een andere, onwerkelijke wereld. De fotograaf zet ons op het verkeerde been door enerzijds alledaagse objecten uit hun context te plaatsen en anderzijds door verrassende composities te kiezen. Deze kleurrijke wonderwereld van Hooft Graafland wordt getoond in de solotentoonstelling Shores Like You, die van 10 september tot 4 december te bewonderen is in Huis Marseille, Museum voor Fotografie te Amsterdam.

Compositie en techniek
Van IJsland tot China en van Bolivia tot Yemen, Hooft Graafland reist voor haar foto’s regelmatig naar authentieke en afgelegen verre oorden. Op deze voor haar onbekende plaatsen gaat zij op zoek naar bruikbare materialen. Ze improviseert en plaatst de gevonden objecten als sculpturen in het landschap. Hoewel Hooft Graafland veel van haar foto’s ensceneert, maakt zij er geen geheim van hoe de composities in elkaar zitten. Hier en daar zijn dan ook de hulpstukken, zoals visdraad, zichtbaar op de foto. Zonder de foto’s te bewerken ontstaat er een surreële twist. Het werk van Hooft Graafland ontstaat in samenwerking met de lokale bevolking. Mensen helpen haar, bieden haar onderdak, leggen contacten, zijn haar gids, staan voor haar model, of - als de fotografe zelf poseert – maken de foto voor haar.
 

'Blues', 2012 © Scarlett Hooft Graafland


Een diepere lading
In 2012 en 2013 reisde Hooft Graafland naar Madagaskar, een eiland dat haar in eerste instantie aantrok vanwege de natuur en de oude baobab-bomen. Een van de werken die ze hier vervaardigde is ‘Blues’: een aantal personen in panty’s van verschillende tinten blauw liggen voorovergebogen op een bootje op het strand, met op de achtergrond een diepblauwe zee. Hoewel de foto een grappige voorstelling toont, draagt het een diepere betekenis in zich. Het beeld verwijst naar de tragische geschiedenis van de slavenhandel in Madagaskar. De foto is gemaakt op het noordelijkste puntje strand van Madagaskar waar veel slaven werden meegevoerd. Ook de blauwe panty’s verwijzen naar dit lugubere verleden. Slaven hadden toentertijd de bijnaam ‘blauwe mensen’, iets wat Hooft Graafland in letterlijke zin weergeeft.
 

'Look Cook Look', 2016 © Scarlett Hooft Graafland


Shores Like You
Shores Like You toont een visueel reisverslag, dat surrealistisch en vol speelsheid is. De prachtige foto’s van Hooft Graafland sieren het al even zo mooie grachtenpand, waarin het museum gevestigd is. De tentoonstelling is niet alleen zeer toegankelijk door de kleurrijke fotografie, maar ook erg aantrekkelijk door de teksten die bij de werken geplaatst zijn. Hierdoor is de tentoonstelling interessant voor zowel de bezoeker die op een esthetische wijze de kunstwerken wil gadeslaan, als voor de bezoeker die een zekere verdieping wenst. Kortom, een absolute aanrader!

Voor meer informatie over de tentoonstelling klik hier.

Deze blog is geschreven door kunsthistorica Celine Ariaans.