Architectuurles van een eurobiljet

thumb

De eurobiljetten kent u waarschijnlijk allemaal, al heeft u waarschijnlijk vooral de kleine biljetten veel in handen gehad. Maar heeft u ze wel al eens goed bestudeerd? Op de biljetten kunt u namelijk de belangrijkste Europese bouwstijlen herkennen. Elk biljet laat van klein naar groot, van oud naar modern gefantaseerde architectuur zien die past bij een periode. Hieronder zetten we ze voor u uiteen. 
 

 

 

 

5 Euro: de Romeinse periode

Op het biljet is een gefantaseerde Romeinse poort te zien met ‘rusticablokken’ en ionische zuilen. Een voorbeeld uit de praktijk dat er op lijkt is de triomfboog van Reims. Een keizerlijke triomfboog uit 180-230 n. Chr. die in volksmond de bijnaam Porte Mars kreeg omdat hij vlakbij een tempel van Mars gebouwd werd.

 

 

10 Euro: de Romaanse stijl

Op het biljet is een typisch Romaans portaal gezien. Herkenbaar aan de ronde bogen en rondboognissen. Een mooi praktijkvoorbeeld is het portaal van de Sainte Foy van Morlaas (Zuid-Frankrijk) uit ca. 1075-1150.

 

20 Euro: De Gotische stijl

Op dit biljet zijn de herkenbare vensters uit een gotische kerk te zien. Het glas in lood is zichtbaar, maar ook het herkenbare ‘maaswerk’ in zo’n venster. Die ook duidelijk te zien zijn op het praktijkvoorbeeld uit de Domkerk van Utrecht (13e en 14e eeuw)

 

 

50 Euro: De Renaissance architectuur

Op dit biljet gefantaseerde renaissance architectuur. Deze stijl gaat terug op de Romeinse, maar onderscheidt zich duidelijk door wat meer vrijheid: een ‘open’ fronton bijvoorbeeld. Het praktijkvoorbeeld is het ontwerp voor de vestibule van de Biblioteca Laurenziana in Florence ontworpen door Michelangelo in 1523.

 

 

100 Euro: De Barok

Op het barokke voorbeeld op dit biljet zien we dat alle remmen los gaan. Het fronton gaat krullen. We zien ‘Atlassen’, ‘rusticabanden’, krullende voluten, verdubbelingen van zuilen en pilasters etc. Het is nooit decoratief genoeg. De poort van de Begijnhof in Diest uit 1671 laat deze ‘rubensiaanse’ barok zien.

 

200 Euro: De vroege moderne architectuur

Hier zien we hoe de architecuur de traditie los laat en gaat bouwen vanuit praktisch oogpunt, met moderne eigentijdse materialen als staal en glas. Het beste praktijkvoorbeeld, waarmee de moderne architectuur begint is het Crystal Palace in Londen uit 1854. Een gebouw dat opgetrokken werd voor de wereldtentoonstelling, maar helaas niet meer bestaat.

 

 

 

500 Euro: de hedendaagse architectuur/postmodernisme

Dit biljet laat de stijl zien die de hedendaagse architectuur is gaan kenmerken, veel glas, maar ook juist afwisseling, voorzichtige verwijzingen naar het verleden zijn toegestaan. Een leuk praktijkvoorbeeld is het Java-eiland in Amsterdam (jaren ’90) waar postmodernistisch is gebouwd met een moderne versie van de typische Amsterdamse grachtenpanden. 

 

 

Postmodernisme? Rustica? Pilasters? Zijn al deze termen nog redelijk nieuw voor u? Wilt u graag de verschillende bouwstijlen zelf leren herkennen? Volg dan onze cursus Inleiding Architectuur

MEER INFO CURSUS INLEIDING ARCHITECTUUR