5 tips voor Open Monumentendag

thumb

In het weekend van 9 en 10 september is het Open Monumentendag in Nederland. Een uitgelezen kans om dat ene monument dat niet zomaar toegankelijk is, eens van binnen te bekijken. Wij geven 5 tips voor Utrecht!

 

 

 


1. De Drift-Janskerkhof panden van Universiteit Utrecht

De Universiteit Utrecht is stiekem in het bezit van de de meest prachtige panden die de stad kent. Op de Drift bevinden zich verschillende panden naast elkaar die absoluut de moeite waard zijn. Op de foto Drift 21, maar ga ook zeker even binnenkijken in de bibliotheek op Drift 27 en op het hoekpand Janskerkhof 13A, dat nog veel van het interieur uit 1648 heeft, waaronder verschillende Louis XV-elementen. 

 

2. Erasmuslaan-woningen van Rietveld

Dit jaar staat de Openmonumentendag tevens in het kader van het Nieuwe Bouwen. Daarom ook aandacht voor de woningen die Gerrit Rietveld in 1936 ontwierp aan de Erasmuslaan. Pal naast het Rietveld-Schröderhuis, maar toch vele malen minder bezocht. Toch minstens net zo de moeite waard!


3. Kerken Kijken: Wilibrodkerk

Al een eerder genoemde tip door ons: De Wilibrordkerk. Eigenlijk is het al de hele zomer mogelijk danzkij Kerken Kijken, maar als u toch bezig bent, loopt u vooral alle kerken binnen die Utrecht kent. Er zijn de gehele dag rondleiders aanwezig. Een speciale verborgen parel is de Wilibrordkerk aan de Minrebroederstraat. Aan de buitenzijde bijna niet te vinden, maar aan de binnenkant een echte 'jubelkerk'.

 

4. Villa Jongerius

Niet altijd zomaar te bezoeken, vaak afgehuurd voor feesten en vergaderingen, maar tijdens dit weekend geopend voor publiek. Deze villa, uit 1935, is een sterk staaltje Nieuwe Bouwen, gemengd met Art Deco elementen. 

 

5. Castellum Leidsche Rijn

Zet uw eventuele vooroordelen over deze nieuwe wijk eens opzij en pak de fiets naar Leidsche Rijn. Los van de schattige broederschapshuisjes en de Torenpleinkerk, is er ook de 'moderne interpretatie' van het oude Romeinse Castellum (fort) te zien.

 

Neem vooral een kijkje op de website van Open Momumentendag Utrecht voor de praktische informatie.